Χρειάστηκαν μήνες προσπαθειών για να ξεπεράσουν η Λώρα, η Θεοδώρα και η Εύα, θύματα καταναγκαστικής πορνείας, τους φόβους τους και να συνεργαστούν με την αστυνομία.
Τα κυκλώματα των σωματεμπόρων είναι ισχυρά και η ένταξη της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν διευκόλυνε την αντιμετώπισή τους. Αντιθέτως, έχει δώσει από το 2007 ώθηση στην καταναγκαστική πορνεία. Σήμερα, η Γαλλία στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης ανοίγει τον προβληματισμό για την ποινικοποίηση της πορνικής πελατείας.
Η διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΜΠΕ και ο Γιώργος Κουβαράς παρουσιάζουν ένα τηλεοπτικό ντοκουμέντο μέσα από μαρτυρίες τριών προσώπων, που γνώρισαν τη βιαιότητα της καταναγκαστικής πορνείας. Οι μαρτυρίες των τριών γυναικών έδωσαν την ευκαιρία στις αρχές για μαζικές συλλήψεις κυκλωμάτων, κυρίως στο χώρο των Βαλκανίων.
Η Ρουμανία είναι πλέον η πρώτη χώρα προέλευσης της πορνικής μετανάστευσης. Ξεπέρασε και τη Ρωσία που μαζί με την Ουκρανία και την Μολδαβία είχαν το ρεκόρ έως το 2008. Ενώ σύμφωνα με νεώτερα στοιχεία του Συμβουλίου της Ευρώπης και η γειτονική Βουλγαρία συνεχίζει τις εξαγωγές γυναικών. Η διαφθορά στον χώρο της πορνείας είναι ένας από τους λόγους άλλωστε που οι δύο χώρες παραμένουν έξω από τον χώρο Σένγκεν.
«Εάν μπορεί κανείς να διαφθείρει τον επικεφαλής των τελωνείων, τους βαρόνους της αστυνομίας και τον αρχηγό της τοπικής αστυνομίας το πρόβλημα είναι σοβαρό». Για τον ίδιο «τα κυκλώματα εμπορίας ανθρώπων και λευκής σαρκός είναι τα ίδια με εκείνα διακίνησης των ναρκωτικών όπλων και διακίνησης πυρηνικών αποβλήτων» τονίζει στο ΑΜΠΕ ο δημοσιογράφος της Κουριέ Ιντερνασιονάλ, Αλεξάντρ Λεβύ, που ερευνά το θέμα του trafficking, για λογαριασμό γαλλικών Μέσων Ενημέρωσης.
Βρυξέλλες και Αμβέρσα αποτελούν κέντρα υποδοχής γυναικών από τα Βαλκάνια. Η αστυνομία γνωρίζει πως μόνο με συνεργασία των κοριτσιών μπορεί να αντιμετωπίσει τα κυκλώματα. Το ίδιο και στην Ολλανδία. Στο Βουκουρέστι, η επικεφαλής του συντονισμού στο Κέντρο anti-trafficking, Γκαμπριέλα Κονένσκα, επισημαίνει ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στην αντιμετώπιση της καταναγκαστικής πορνείας. Χαρακτηριστικό είναι ότι έχουν διερευνηθεί 300 υποθέσεις, αλλά δεν έχει γίνει ούτε μία σύλληψη,
Τα τελευταία στοιχεία από το Στρασβούργο μιλούν για ανησυχητικές διαστάσεις ενός φαινομένου που δεν δείχνει πτώση στον τζίρο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Αντιθέτως, η βιομηχανία του σεξ συνεχίζει να αποφέρει τεράστια κέρδη με την ανοχή της πελατείας. Με γαλλική πρωτοβουλία τίθεται θέμα ποινικοποίησης της πελατείας, αν διαπιστωθεί ανοχή στο trafficking. Μια θέση που πολλές φορές επιχειρήθηκε να υιοθετηθεί αλλά πάντα έβρισκε εμπόδια. Τα λεφτά, λένε κάποιοι, είναι πολλά.