Ένα κοριτσάκι 2 ετών από το Πακιστάν παλεύει με τον καρκίνο. Η μάχη του όμως καθίσταται ακόμα πιο δύσκολη λόγω του εξαιρετικά σπάνιου τύπου αίματος που έχει. Σε περίπτωση που χρειαστεί μετάγγιση, κάτι πολύ πιθανό, θα πρέπει να πάρει αίμα από επτά έως δέκα συμβατούς δότες που προς το παρόν δεν έχουν βρεθεί όλοι.

Μόνο άνθρωποι που κατάγονται από το Πακιστάν, την Ινδία και το Ιράν και έχουν τον ίδιο τύπο αίματος με την Zainab Mughal, έχουν πιθανότητες να είναι συμβατοί.

Σύμφωνα με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό OneBlood που βοηθά στο να βρεθούν δότες για τη μικρούλα, λιγότερο από το 4% των ανθρώπων από τις προαναφερθείσες χώρες μπορεί να είναι συμβατοί.

«Έχουμε μηδενικές πιθανότητες να βρούμε συμβατό αίμα γι’ αυτό το μικρό κορίτσι αν κοιτάξουμε σε οποιαδήποτε άλλη εθνικότητα», λέει χαρακτηριστικά η Frieda Bright από τον οργανισμό OneBlood προσθέτοντας: «Ψάχνουμε σε όλο τον κόσμο προσπαθώντας να βρούμε αίμα γι’ αυτό το μικρό κορίτσι».

Ο τύπος αίματος κάθε ανθρώπου καθορίζεται από τα αντιγόνα. Το αίμα της Zainab στερείται ενός αντιγόνου που ονομάζεται «Indian B» και έτσι ο οργανισμός της θα επιτεθεί στο αίμα από μετάγγιση το οποίο περιέχει το συγκεκριμένο αντιγόνο. Εκτός αυτής της ιδιαιτερότητας, οι συμβατοί δότες θα πρέπει επιπλέον να έχουν ομάδα αίματος 0 ή Α.

Δότες που να πληρούν τις παραπάνω προδιαγραφές είναι εξαιρετικά σπάνιοι όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η διευθύντρια του Αμερικανικού Προγράμματος σπάνιων αιμοδοτών, Sandra Nance.

Το πρόγραμμα, όπως αναφέρει η κυρία Nance, παρακολουθεί τουλάχιστον 59 τύπους σπάνιου αίματος και έχει περισσότερους από 120.000 καταγεγραμμένους αιμοδότες. Παρ’ όλα αυτά δεν υπάρχει ούτε ένας που να έχει αίμα συμβατό με αυτό της μικρής.

Από τον Σεπτέμβριο οπότε ξεκίνησε και η έρευνα έχουν εντοπιστεί τρεις όλοι κι όλοι συμβατοί δότες σε όλο τον κόσμο – δύο στις ΗΠΑ και ένας στη Μεγάλη Βρετανία, σύμφωνα με τον οργανισμό OneBlood.

«Ευχαριστώ το Θεό, έχουν βρεθεί τρεις συμβατοί αιμοδότες. Μέχρι στιγμής συνεχίζει την κανονική θεραπεία της. Σίγουρα όμως θα χρειαστούμε περισσότερο αίμα», σημειώνει ο πατέρας της μικρής, Raheel Mughal.

Η οικογένεια της Zainab δημιούργησε ένα βίντεο σε συνεργασία με τον οργανισμό OneBlood για να δημοσιοποιήσει στον κόσμο την περιπέτεια που περνάει το δίχρονο κορίτσι.

Η Zainab πάσχει από νευροβλάστωμα και υποβάλλεται σε χημειοθεραπείες.

«Θα χρειαστεί να υποστηριχθεί πλήρως από μεταγγίσεις αίματος ώστε να μπορέσει να επιβιώσει από τη θεραπεία και να σκοτώσει τον καρκίνο», λέει η Frieda Bright. «Το αίμα δεν πρόκειται να την θεραπεύσει, αλλά είναι πάρα πολύ σημαντικό για να την υποστηρίξει όσο υποβάλλεται σε θεραπεία γι’ αυτόν τον συγκεκριμένο καρκίνο».

«Αν είστε ένας από εκείνους τους ανθρώπους από τη Μέση Ανατολή, παρακαλώ πηγαίνετε και δώστε αίμα για την κόρη μου. Η ζωή της κόρης μου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το αίμα», λέει στο βίντεο ο πατέρας της Zainab.