Την Τρίτη 6 Νοεμβρίου, ημέρα των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ, ο Clayton Hickey, ένας νοσοκομειακός υπάλληλος από το Olive Branch του Μισισίπι, πήγε να ψηφίσει φορώντας ένα t-shirt στο οποίο υπήρχε η ομοσπονδιακή σημαία των ΗΠΑ με μια κρεμάλα στη μέση και οι λέξεις «Mississippi Justice».

Κάποιος τον φωτογράφισε την ώρα που ψήφιζε και δημοσίευσε τη φωτογραφία στο διαδίκτυο. Σύντομα η φωτογραφία έγινε viral και ο τύπος «persona non grata», καθώς πολλοί ήταν εκείνοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που τον κατηγόρησαν ως ρατσιστή.

Πολλοί, μάλιστα, πίστεψαν πως ο πρώην αστυνομικός πρόσφερε τις υπηρεσίες του ως εκλογικό προσωπικό, κάτι ωστόσο που διαψεύστηκε.

«Πρέπει να απολυθεί αμέσως», έγραψε κάποιος στο Twitter, προσθέτοντας: «Δεν μπορείς να τον εμπιστευθείς ότι θα παρέχει φροντίδα σε ΟΛΟΥΣ τους ασθενείς του νοσοκομείου, ούτε θα πρέπει να τον προσλάβει κάποιος άλλος σε θέση που θα είναι υπεύθυνος για την ευημερία των άλλων».

Επί τρεις ημέρες το τοπικό κέντρο υγείας του Μέμφις στο οποίο εργαζόταν ο Hickey έλαβε αναρίθμητα μηνύματα διαμαρτυρίας που ζητούσαν την κεφαλή του «επί πίνακι». Υπό αυτές τις συνθήκες οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου αποφάσισαν να προχωρήσουν στην απόλυσή του.

Στην επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Κατανοούμε και εκτιμούμε τα έντονα συναισθήματα που σχετίζονται με την κατάσταση, αλλά είναι καθήκον μας να προχωρήσουμε σε ενδελεχή έρευνα ώστε να εξακριβώσουμε την αλήθεια. Από σήμερα, 8 Νοεμβρίου 2018, ολοκληρώσαμε την έρευνά μας και αυτό που μάθαμε οδήγησε στη λήξη της συνεργασίας με τον εν λόγω υπάλληλο. Το νοσοκομείο μας διατηρεί υψηλό επίπεδο εργαζομένων. Δεσμευόμαστε να υποστηρίξουμε την αποστολή μας ώστε να παρέχουμε φροντίδα και εξαιρετικές υπηρεσίες σε όλους. Αυτό περιλαμβάνει την προώθηση ενός ασφαλούς και προστατευτικού περιβάλλοντος για όλους. Συμπεριφορές που έρχονται σε αντίθεση με αυτές τις αρχές είναι μη αποδεκτές και δεν θα επιτραπούν».

Για την ιστορία, η ομοσπονδιακή σημαία των ΗΠΑ χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τα στρατεύματα του Νότου κατά τον Εμφύλιο Πόλεμο. Εξελίχθηκε σε σύμβολο του Αμερικανικού Νότου, πριν υιοθετηθεί από την Κουκ Κλουξ Κλαν ως σύμβολο ρατσισμού κατά των μαύρων. Σήμερα χρησιμοποιείται κατά κόρον από οργανώσεις νεοναζί στις ΗΠΑ…