Το 1959 γεννιέται στο Κεμπέκ του Καναδά ένα πιτσιρίκι με το όνομα Guy Laliberte. Ο μικρός είχε έφεση στο βαριετέ από νωρίς και ήδη από τα σχολικά του χρόνια ήταν σε θέση να εκτελεί στην εντέλεια μια σειρά από ακροβατικά και ταχυδακτυλουργικά νούμερα.
Μόλις αποφοίτησε από το Λύκειο, ήταν ώρα να φοιτήσει στο άλλο μεγάλο σχολείο, αυτό του δρόμου. Καταπιάστηκε λοιπόν με δρώμενα που περιλάμβαναν ακορντεόν και φυσαρμόνικα και όργωνε τους δρόμους του Κεμπέκ για να επιδείξει την υπαίθρια τέχνη του.
Κάποια στιγμή συνάντησε στο διάβα του έναν περιπλανώμενο θίασο ταχυδακτυλουργών και ακροβατών και τους ακολούθησε ευχαρίστως στο μεγάλο τους ταξίδι στα πέρατα του Καναδά…
Η ανάγκη ωστόσο για οικονομική σταθερότητα ανάγκασε τον Guy να επιστρέψει στο Κεμπέκ και να βρει «κανονική» δουλειά, ως ανειδίκευτος εργάτης στην κατασκευή ενός φράγματος. Με το που ξεκίνησε ωστόσο τη νέα του δραστηριότητα, ξέσπασε μια μεγάλη απεργία -πολύ βολική για τον ίδιο!- και ο Laliberte επέστρεψε στην αγαπημένη του ενασχόληση: τις παραστάσεις δρόμου.
Εμπλούτισε το καλλιτεχνικό του λεξιλόγιο με ξυλοπόδαρα και σόου με φωτιές και σύντομα άρχισε να αποκτά ένα μικρό όνομα στην πιάτσα. Και ήταν ακριβώς τότε που συνέλαβε την ιδέα του ενός εκατομμυρίου (των 2,6 δισεκατομμυρίων, για την ακρίβεια!): να συνενώσει σε έναν θίασο όλους αυτούς τους ταλαντούχους performers των δρόμων. Κι έτσι το περίφημο τσίρκο «Cirque du Soleil» γεννιόταν ένα απόγευμα του 1984…
Ο Guy Laliberte ήταν μάλιστα ο πρώτος άνθρωπος που ενορχήστρωσε τον «γάμο» διαφορετικών καλλιτεχνικών και ακροβατικών επιδείξεων σε κοινή παράσταση, το σήμα-κατατεθέν του «Cirque du Soleil». Από το ’84 μάλιστα δεν σταμάτησε ποτέ να ηγείται του θιάσου και να βρίσκεται πίσω από κάθε νούμερο, πίσω από κάθε ευφάνταστη ταχυδακτυλουργική απάτη, πίσω από κάθε ακροβατικό σόου.
Σήμερα το «Cirque du Soleil» είναι ήδη ένας παγκόσμιος μύθος και ο Laliberte διευθύνει πλέον έναν οργανισμό που εκτείνεται σε πέντε ηπείρους και δίνει δουλειά σε 4.000 ανθρώπους από 40 και πλέον χώρες. Και βέβαια είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου (στην 464η θέση της σχετικής λίστας του «Forbes»).
To «φαινόμενο» βέβαια Guy Laliberte δεν εξαντλείται στο επιχειρηματικό και καλλιτεχνικό του δαιμόνιο, περιλαμβάνει τρεις ακόμα ετερόκλητες δραστηριότητες: τη μανία με το πόκερ, την εμμονή με τη φιλανθρωπία και προσφάτως το «κόλλημα» με τα διαστημικά ταξίδια!
Τον Οκτώβριο του 2007, ο Guy Laliberte ανακοίνωσε την ίδρυση του «One Drop Foundation», του σωματείου που προσπαθεί να καταπολεμήσει την έλλειψη πόσιμου νερού στις αναπτυσσόμενες χώρες του τρίτου κόσμου.
Το έργο της φιλανθρωπικής οργάνωσης χαρακτηρίζεται σημαντικό και περιλαμβάνει από υλικοτεχνικές υποδομές για την πρόσβαση σε πόσιμο νερό μέχρι και εκπαιδευτικές δράσεις για την ισότητα των φύλων και την ενεργό συμμετοχή του κόσμου στα κοινά.
Και βέβαια υπάρχει και το πόκερ, το μεγάλο πάθος του Guy, ο οποίος προσπαθεί πλέον να ξεκλέβει χρόνο για να ασχοληθεί επαγγελματικά με το «σπορ».
Ο Laliberte κατόρθωσε μάλιστα το 2007 να τερματίσει 4ος στο τουρνουά World Poker Tour και μετρά πλέον στο ενεργητικό του μπόλικες συμμετοχές σε τελικά τραπέζια. Το 2011 ανακοίνωσε μάλιστα το «Big One», ένα διεθνές τουρνουά με ποσό συμμετοχής το 1 εκατομμύριο δολάρια! Το event έλαβε χώρα στο World Series of Poker του 2012 και 48 επαγγελματίες μονομάχησαν για το μυθικό αυτό ποσό.
Ο νικητής τσέπωσε 18 εκατομμύρια, ενώ 5 από αυτά κατευθύνθηκαν στη φιλανθρωπική οργάνωση του Laliberte, το «One Drop Foundation». Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τη μονομαχία μεταξύ του Guy Laliberte και του θρύλου του πόκερ Doyle Brunson για ένα pot… 820.000 δολαρίων.
Τελευταίος σταθμός στο περιπετειώδες ταξίδι της ζωής του Laliberte είναι οι διαστημικές αποστολές!
Τον Σεπτέμβριο του 2009 ο τρελός Καναδός γινόταν ο πρώτος διαγαλαξιακός τουρίστας της χώρας του, σε μια προσπάθεια να τραβήξει την παγκόσμια προσοχή σε θέματα που αφορούν στην έλλειψη πόσιμου νερού σε ένα μεγάλο μέρος του πλανήτη (έργο ζωής για τον Guy).
Όσο για το άλλο ταξίδι του Laliberte, αυτό της ζωής, συνεχίζεται με την ίδια όρεξη και το ίδιο αμείωτο πάθος. Είναι σίγουρο ότι ο πολυμήχανος Καναδός δεν έχει πει ακόμα την τελευταία του λέξη…