Την οργή και τις έντονες αντιδράσεις του μουσουλμανικού κόσμου προκάλεσε η επίμαχη ταινία κατά του προφήτη Μωάμεθ που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο. Η ταινία «Innocence of Muslims» προκάλεσε ταραχές στην Αίγυπτο και τη Λιβύη, πριν οι διαμαρτυρίες εξαπλωθούν σε άλλες μουσουλμανικές χώρες.
«Η ταινία που προσβάλλει το Ισλάμ και τον προφήτη, είναι εχθρική και συνιστά πρόκληση», τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής στη Γιάλτα.
«Η ελευθερία της έκφραση δεν μπορεί αιτιολογεί την προσβολή σε βάρος του ιμάμη μας», υπογράμμισε. «Το Ισλάμ φέρει την ειρήνη στον κόσμο όλο και σε όλους και καταδικάζει όλες τις ενέργειες που βλάπτουν αθώους».
Ωστόσο, «αυτό δεν μπορεί να δικαιολογεί αθώοι πολίτες να βλάπτονται ή να δέχονται επιθέσεις. Αυτό δεν δικαιολογείται με τίποτα και κυρίως από το Ισλάμ», επισήμανε ο Τούρκος πρωθυπουργός.
Η διεθνής κοινότητα είναι σε συναγερμό σήμερα, με αφορμή και την εβδομαδιαία προσευχή της Παρασκευής των μουσουλμάνων και υπό τον φόβο νέων βίαιων διαδηλώσεων, έπειτα από τις ταραχές στη Λιβύη, την Υεμένη και την Αίγυπτο.
Στην Ινδονησία περίπου 350 ισλαμιστές διαδήλωσαν σήμερα στη Τζακάρτα κατά της αντι-ισλαμικής ταινίας και της «κήρυξης πολέμου» που συνιστά, κατ΄ αυτούς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ινδονησία η κυβέρνηση ζήτησε από τον ιστότοπο YouTube να μπλοκάρει τη μετάδοση της ταινίας ή αποσπασμάτων της, ενώ στο Αφγανιστάν απαγορεύτηκε η πρόσβαση στο YouΤube.
Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι δήλωσε στη Ρώμη ότι η ταινία αποτελεί μια «επίθεση» που «εκτρέπει την προσοχή από τα πραγματικά προβλήματα στη Μέση Ανατολή», καταδικάζοντας παράλληλα τις βιαιότητες που προκάλεσε στην περιοχή.
«Δεν μπορούμε να δεχτούμε αυτή τη μορφή επίθεσης, αυτή την απόπειρα να υπάρξει διχόνοια», τόνισε ο Μόρσι μετά την συνάντησή του με τον Ιταλό ομόλογό του Τζόρτζιο Ναπολιτάτο. Παράλληλα, στο Κάιρο οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι απέσυραν την πρόσκλησή τους σε διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα.
Στην Τεχεράνη χιλιάδες Ιρανοί με συνθήματα όπως «θάνατος στην Αμερική», «θάνατος στο Ισραήλ», διαδήλωσαν στο κέντρο της πρωτεύουσας, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.
Στο Βερολίνο το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωνε ότι ενισχύει τα μέτρα ασφαλείας γύρω από τις πρεσβείες του στις μουσουλμανικές χώρες, όπου πραγματοποιούνται διαδηλώσεις κατά της Δύσης.