Το άκρως επικίνδυνο αδιέξοδο της συριακής κρίσης τόνισε σήμερα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, καλώντας τόσο τη διεθνή κοινότητα όσο και τη συριακή αντιπολίτευση να δείξουν ενότητα.

«Είμαστε αντιμέτωποι με ένα πολύ επικίνδυνο αδιέξοδο με την κάθε πλευρά να είναι πεπεισμένη ότι ο πόλεμος τελικά θα στραφεί προς όφελός της», δήλωσε η Άστον στους ευρωβουλευτές.

Σύροι ακτιβιστές από την πλευρά τους κατηγόρησαν την ΕΕ ότι δεν κάνει αρκετά. Στη διάρκεια επίσκεψής του στο ευρωκοινοβούλιο ο Ράμι αλ Τζάρα δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «το μόνο που έχουμε δει είναι κυρώσεις και σιγά σιγά, όταν το ζητάμε, δράση».

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής των ευρωπαίων Φιλελεύθερων Γκι Φερχόφστατ ζήτησε από την ΕΕ να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων πάνω από τη Συρία, να δημιουργήσει ανθρωπιστικούς διαδρόμους και να βοηθήσει τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό.

«Εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο ως διεθνής κοινότητα δεν προσφέρουμε μια πραγματική λύση στην κατάσταση στη Συρία», κατήγγειλε ο βέλγος πρώην πρωθυπουργός στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το Στρασβούργο.

«Κάποια μέτρα έχουν υιοθετηθεί, όπως κυρώσεις» κυρίως κατά των σύρων αξιωματούχων, «όμως δεν μπορούμε να μιλάμε για μια πραγματική πολιτική που θα άλλαζε την κατάσταση στη Συρία», πρόσθεσε ο Φερχόφστατ.

Εξάλλου, όπως επεσήμανε ο ίδιος, «τίποτε δεν θα αλλάξει πριν τις αμερικανικές εκλογές». Γι’ αυτό το λόγο «η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι έτοιμη» να αντιμετωπίσει το καθεστώς του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και «να μην περιμένει τους Αμερικάνους».

«Αυτό σημαίνει την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Συρία ώστε να μην μπορούν να επέμβουν τα αεροπλάνα του Άσαντ», πρόσθεσε ο Φερχόφστατ. Ο ίδιος έκανε έκκληση για τη δημιουργία «ασφαλών ζωνών, ανθρωπιστικών διαδρόμων», ζήτησε να «παρασχεθεί βοήθεια στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό» και «περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια» για τους πρόσφυγες. Διαφορετικά, υπογράμμισε ότι «η τραγωδία θα συνεχιστεί».