Η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα ότι συνέλαβε πέντε Ισραηλινούς εφήβους που είναι ύποπτοι για τον ξυλοδαρμό ενός Παλαιστινίου στην Ιερουσαλήμ, ο οποίος διακομίστηκε στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο 17χρονος Τζάμαλ Τζουλάνι δέχθηκε επίθεση την Πέμπτη σε κεντρική πλατεία από Ισραηλινούς νεαρούς. Ο Τζουλάνι έχασε τις αισθήσεις του και διακομίστηκε στο νοσοκομείο σε σοβαρή κατάσταση.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι ένα πλήθος Ισραηλινών φώναζε ρατσιστικά συνθήματα και δεκάδες άτομα παρακολουθούσαν το περιστατικό την ώρα που ο Τζουλάνι δέχθηκε την επίθεση.

Ο αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης Μοσέ Γιαλόν εξέφρασε την καταδίκη του, λέγοντας ότι ενέργειες αυτού του είδους αποτελούν «απαράδεκτα» εγκλήματα μίσους και «τρομοκρατικές πράξεις που είναι αντίθετες με τις εβραϊκές αξίες» και ως εκ τούτου θα πρέπει να λάβουν την σκληρότερη απάντηση.

Ο εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας, Μίκι Ρόζενφελντ, διευκρίνισε ότι μεταξύ των πέντε συλληφθέντων βρίσκονται τέσσερις ανήλικοι. Ο μικρότερος είναι 13 ετών και ο μεγαλύτερος 19.

«Τους ανακρίνουμε τώρα για να καταλάβουμε ποιο ήταν το υπόβαθρο αυτού του περιστατικού», σημείωσε.

Η αστυνομία εξετάζει τις εικόνες από τις κάμερες ασφαλείας και αναμένει την ανάρρωση του θύματος για να βοηθήσει στην έρευνα.

Ο Τζουλάνι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν θυμάται τίποτα από την επίθεση. «Μου είπαν ότι κάποιοι Εβραίοι με χτυπούσαν ξανά και ξανά», δήλωσε από το νοσοκομείο.

Εκπρόσωπος του νοσοκομείου δήλωσε ότι η κατάστασή του έχει βελτιωθεί και ότι βγήκε από την εντατική μονάδα θεραπείας χθες Κυριακή.

Η αστυνομία πρόσθεσε εξάλλου ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν συλληφθεί ύποπτοι για μια άλλη υπόθεση άσκησης βίας από, όπως πιθανολογείται, φανατικούς επίσης την Πέμπτη το βράδυ στη Δυτική Όχθη, νότια της Ιερουσαλήμ.

Άγνωστοι πέταξαν βόμβα σε ένα παλαιστινιακό ταξί. Πέντε μέλη μιας οικογένειας, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά κι ο οδηγός του ταξί υπέστησαν σοβαρά εγκαύματα.