Η οργάνωση υπεράσπισης της ελευθερίας του Τύπου, Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) κάλεσε σήμερα τη συριακή αντιπολίτευση να καταδικάσει τις πράξεις βίας που έχουν ως στόχο τους δημοσιογράφους, καθώς τα κρατικά μέσα ενημέρωσης αλλά και ξένα μέσα ενημέρωσης που τάσσονται υπέρ της κυβέρνησης του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ έχουν γίνει στόχος των ανταρτών.
«Σας ζητούμε ως ανώτατοι εκπρόσωποι των κυρίων συνιστωσών της συριακής αντιπολίτευσης να καταδικάσετε δημοσίως αυτές τις βιαιότητες και να διεξάγετε τις απαραίτητες έρευνες», γράφει ο πρόεδρος των RSF Κριστόφ Ντελουάρ σε ανοιχτή επιστολή του προς τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό (ΕΣΣ) και το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο (ΣΕΣ, ο κύριος συνασπισμός της αντιπολίτευσης).
Οι RSF εκφράζουν «τη βαθιά τους ανησυχία για τον πολλαπλασιασμό των βιαιοπραγιών κατά των Σύρων δημοσιογράφων, συμπεριλαμβανομένων των επαγγελματιών των επίσημων ΜΜΕ ή (μέσων ενημέρωσης) που τάσσονται υπέρ του καθεστώτος στη Συρία».
Η ΜΚΟ αναφέρει ότι έχει καταγράψει «έναν αυξανόμενο αριθμό παραβιάσεων της ελευθερίας της πληροφόρησης από την πλευρά των δυνάμεων που μάχονται κατά του καθεστώτος», τονίζοντας ότι «οι εργαζόμενοι των φιλοκυβερνητικών μέσων ενημέρωσης είναι όλο και περισσότερο στόχος απαγωγών και στοχευμένων δολοφονιών».
Ένα στέλεχος του πρακτορείου SANA δολοφονήθηκε από αντάρτες έξω από το σπίτι του στη Δαμασκό, ενώ μια ομάδα που συνδέεται με την Αλ Κάιντα ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία πριν από ένα μήνα ενός παρουσιαστή της τηλεόρασης της Συρίας.
Την Παρασκευή, τρεις δημοσιογράφοι που εργάζονται για τη δημόσια τηλεόραση της Συρίας συνελήφθησαν από τους αντάρτες ενώ συνόδευαν το στρατό σε μια επιχείρηση κοντά στη Δαμασκό.
Στις 6 Αυγούστου, η έδρα του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης στη Δαμασκό έγινε στόχος βομβιστικής επίθεσης. Η έκρηξη σημειώθηκε στα γραφεία της γενικής διεύθυνσης, προκαλώντας τραυματισμούς.
Ένας δημοσιογράφος της ιρανικής τηλεόρασης στην αραβική γλώσσα “Αλ Άλαμ” απήχθη από τους αντάρτες στη συριακή πόλη Χομς (κέντρο).
Οι RSF λένε επίσης ότι έχουν έλθει σε επαφή από διάφορους ξένους δημοσιογράφους που ήταν «στόχος απειλών θανάτου από ομάδες της αντιπολίτευσης».
«Τέτοιες πρακτικές θυμίζουν δυστυχώς εκείνες που χρησιμοποιήθηκαν από το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ κατά των δημοσιογράφων της αντιπολίτευσης», δηλώνει με λύπη η ΜΚΟ.
«Το γεγονός ότι βρίσκεστε σε εμπόλεμη κατάσταση, όπως και εκείνη της διευκόλυνσης της μετάβασης για την οποία έχετε φιλοδοξίες, σας υποχρεώνουν να σεβαστείτε το διεθνές δίκαιο και να το επιβάλετε στις διάφορες δυνάμεις της αντιπολίτευσης, πολιτικές ή στρατιωτικές» τονίζουν οι RSF.