Έντεκα άνθρωποι συνελήφθησαν στη διάρκεια διαδηλώσεων τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη σε πολλά χωριά του Μπαχρέιν όπου σημειώθηκαν και συγκρούσεις, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της κρατικής ασφάλειας, ενώ αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι η αστυνομία χρησιμοποίησε σκάγια για να διαλύσει τους διαδηλωτές.
Τα επεισόδια αυτά ήταν τα σοβαρότερα που έχουν ξεσπάσει στο σιιτικό χωριό Άμπου Ασάιμπαα, δυτικά της πρωτεύουσας Μανάμα, διευκρίνισε ο στρατηγός Τάρεκ αλ Χάσαν στο επίσημο πρακτορείο BNA.
«Ομάδες δολιοφθορέων έριξαν βόμβες μολότοφ εναντίον ενός αυτοκινήτου το οποίο οδηγούσε ένας άνδρας, προκαλώντας ζημιές στο όχημα», δήλωσε ο Χάσαν προσθέτοντας ότι επεισόδια σημειώθηκαν και στο χωριό Μπάνι Τζάμρα στην ίδια περιοχή.
«Οι υπηρεσίες ασφαλείας κατάφεραν να συλλάβουν έντεκα δολιοφθορείς (…) που θα προσαχθούν στη δικαιοσύνη», επεσήμανε ο ίδιος.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες πολλοί σιίτες διαδήλωσαν έπειτα από έκκληση της «Ομάδας των νέων της 14ης Φεβρουαρίου», μια ομάδα αντιφρονούντων, με την ευκαιρία της «ανεξαρτησίας του Μπαχρέιν» και θέμα «η γιορτή της ελευθερίας».
Η Βρετανία έβαλε τέλος στην παρουσία της στο Μπαχρέιν στις 14 Αυγούστου 1971, όμως η επέτειος δεν εορτάζεται επισήμως.
Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να διαλύσει τους διαδηλωτές και, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, έριξε και σκάγια με αποτέλεσμα να υπάρξουν πολλοί τραυματίες.
Το Μπαχρέιν–μια χώρα που θεωρείται σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιφέρεια και αποτελεί την έδρα του Πέμπτου Στόλου–συνταράσσεται από πολιτικές ταραχές από το 2011, όταν ξέσπασαν διαδηλώσεις με αίτημα τον εκδημοκρατισμό του βασιλείου, μετά τις λαϊκές εξεγέρσεις στην Τυνησία και στην Αίγυπτο.
Οι σιίτες, που αποτελούν την πλειοψηφία στο Μπαχρέιν, καταγγέλλουν την περιθωριοποίησή τους από την πολιτική και οικονομική ζωή, κάτι που η κυβέρνηση διαψεύδει. Η σουνιτική δυναστεία του Μπαχρέιν απορρίπτει τις εκκλήσεις της αντιπολίτευσης να υπάρξει εκλεγμένη κυβέρνηση και οι κινητοποιήσεις, όπως κι οι συγκρούσεις των διαδηλωτών με την αστυνομία, συνεχίζονται.
Σύμφωνα με τις υπηρεσίες της γενικής εισαγγελίας 923 άνθρωποι έχουν συλληφθεί ή προσαχθεί για την εμπλοκή τους σε επεισόδια από τον Φεβρουάριο του 2011.
Με την ανακοίνωση αυτή η εισαγγελία διαψεύδει τις δηλώσεις του κυριότερου σιιτικού κόμματος της αντιπολίτευσης αλ Ουέφακ, το οποίο ισχυρίζεται ότι μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 4.500 άνθρωποι, 1.400 από τους οποίους είναι ακόμη υπό κράτηση.
Παράλληλα η εισαγγελία διέψευσε ότι υπάρχουν μυστικοί κρατούμενοι, όπως έχει αφήσει να εννοηθεί το Ουέφακ, παρά τις δηλώσεις κάποιων ότι λένε πως διαθέτουν στοιχεία που αποδεικνύουν την ύπαρξη κρατούμενων σε μυστικές τοποθεσίες.