Τη λύπη της εξέφρασε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα γιατί δεν μπόρεσε να μπει στο Χαλέπι και να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια, λόγω του στρατιωτικού αποκλεισμού της δεύτερης μεγαλύτερης συριακής πόλης.
«Δεν κατέστη δυνατή χθες η αποστολή πρόσθετων προμηθειών για την παροχή των πρώτων βοηθειών, καθώς την πόλη έχουν αποκλείσει στρατιωτικές δυνάμεις. Η ομάδα μας στο Χαλέπι έκανε επίσης λόγο για παντελή απουσία κάλυψης για τα κινητά τηλέφωνα και για το Διαδίκτυο», δήλωσε η εκπρόσωπος της Αρμοστείας Μελίσα Φλέμινγκ κατά την ενημέρωση του Τύπου.
Οι άμαχοι δεν μπορούν να εγκαταλείψουν το Χαλέπι όπου μαίνονται σφοδρές συγκρούσεις και συνεχίζουν να αναζητούν καταφύγιο στα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τα τζαμιά της οικονομικής πρωτεύουσας της Συρίας. Σύμφωνα με την Αρμοστεία, 7.200 άνθρωποι βρήκαν καταφύγιο σε 45 σχολεία και έξι κοιτώνες.
Οι δυνάμεις του προέδρου ‘Ασαντ συνέχισαν σήμερα τους βομβαρδισμούς σε συνοικίες που ελέγχουν οι αντάρτες στη Δαμασκό και στο Χαλέπι.
Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) επιβεβαίωσε ότι 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν και ακόμη δέκα τραυματίστηκαν στο Γιαρμούκ, στην περιοχή της Δαμασκού, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία.
Η κατάσταση των προσφύγων στη Συρία ανησυχεί την HCR. Μέσα σε μια μόνο ημέρα 700 πρόσφυγες επισκέφθηκαν το γραφείο της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ στη Δαμασκό για να ζητήσουν βοήθεια και συμβουλές, είπε η Φλέμινγκ.
Στη Νέα Υόρκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση ένα σχέδιο απόφασης που παρουσίασαν οι αραβικές χώρες και υποστηρίζει η Δύση για να καταγγείλουν το σφυροκόπημα των πόλεων από το συριακό στρατό και να ζητήσουν μια πολιτική μετάβαση. Η πρωτοβουλία αυτή είναι κυρίως συμβολική, η οποία ωστόσο θα μπορεί να αυξήσει τις πιέσεις επί του καθεστώτος Άσαντ αν ψηφιστεί μαζικά από τις 193 χώρες μέλη. Ωστόσο η Μόσχα που δέχεται σήμερα μεγάλη συριακή οικονομική αντιπροσωπεία, είπε ότι θα καταψηφίσει το σχέδιο απόφασης.
Η κλιμάκωση της βίας στοίχισε χθες τη ζωή 179 ανθρώπων, σύμφωνα με μια συριακή μη κυβερνητική οργάνωση. Διαδηλώσεις αναμένονται στη χώρα ύστερα από έκκληση αντικαθεστωτικών οργανώσεων με συνθήματα όπως “Ντέιρ Εζόρ, η νίκη έρχεται από την Ανατολή”, μια περιοχή στην οποία ο στρατός πραγματοποίησε σφοδρή επιχείρηση.
Ο στρατός συνεχίζει τις μάχες με τους αντάρτες στη συνοικία Τανταμούν της Δαμασκού, που γειτονεύει με τον παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό του Γιαρμούκ, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Μάχες ξέσπασαν επίσης στα περίχωρα του στρατιωτικού αεροδρομίου στο Μαρτζ ελ Σουλτάν στην επαρχία της Δαμασκού. Ο στρατός είχε πάρει υπό τον έλεγχό του πριν από μια εβδομάδα την πρωτεύουσα, ύστερα από σφοδρές μάχες και επιδιώκει να εκκαθαρίσει τους θύλακες της αντίστασης.