Ένα νέο ευρωπαϊκό σύστημα πολιτικής προστασίας που βρίσκεται στη νομοπαρασκευαστική φάση ονομάζεται RescEU και στόχο έχει την παροχή ταχύτερης και λιγότερο γραφειοκρατικής βοήθειας, ενώ περιλαμβάνει – μεταξύ των άλλων – πυροσβεστικό στόλο αεροπλάνων, γράφει η γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel.
Οι σχετικές συμφωνίες περιλαμβάνουν εκτός από τα 28 κράτη-μέλη, τη Νορβηγία, την Ισλανδία, τη FYROM, το Μαυροβούνιο, τη Σερβία και την Τουρκία. Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο αναφέρει ότι το 2017 ο μηχανισμός έφτασε στα όρια του, χωρίς να μπορέσει να βοηθήσει όλες τις χώρες- ή τουλάχιστον αρκετά γρήγορα. Το σχετικό σχέδιο προβλέπει την ανάπτυξη πυροσβεστικών αεροπλάνων, αντλιών νερού, κινητών νοσοκομειακών μονάδων και ιατρικών ομάδων εκτάκτου ανάγκης για έρευνα και διάσωση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η ΕΕ θα παρέχει τα κονδύλια, ενώ η Κομισιόν θα έχει τον επιχειρησιακό έλεγχο και θα αποφασίζει τις αποστολές. Επιπρόσθετα, η Κομισιόν προτείνει να αναλάβει το 75% του κόστους η ΕΕ, εάν τα κράτη-μέλη αυξήσουν τα εθνικά μέσα και τα διαθέσουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας στη Γερμανία δήλωσε στην Tagesspiegel, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι υπάρχει στήριξη από μεγάλο μέρος των ευρωπαϊκών κρατών για την πρωτοβουλία ευρωπαϊκής πολιτικής προστασίας. Ωστόσο, υπάρχουν και επικριτικές φωνές, όπως το γερμανικό Ομοσπονδιακό Συμβούλιο που εκφράστηκε «σαφώς αρνητικά» έναντι του RescEU. Εκπρόσωπος του ομοσπονδιακού Υπ. Εσωτερικών δήλωσε στην εφημερίδα ότι υπάρχει σημαντική ανάγκη βελτιστοποίησης των βασικών κανονισμών.
Το RescEU στην παρούσα μορφή του θα «επιτρέψει στην Κομισιόν να λειτουργήσει αυτόνομα ως μονάδα ευρωπαϊκής πολιτικής προστασίας με τα δικά της διαθέσιμα μέσα». Συνεπώς, το RescEU δεν θα πρέπει να έχει ως αποτέλεσμα να μειώσουν τα κράτη-μέλη τις προσπάθειες τους για ένα ισχυρό σύστημα πολιτικής προστασίας.
Τον Μάιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμπεριέλαβε ρητά και τις τρομοκρατικές επιθέσεις ως πεδίο που μπορεί να λάβει χρηματοδότηση από το RescEU. Στο τέλος Ιουλίου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε τη θέση ότι τα μέσα θα πρέπει να ανήκουν στα κράτη-μέλη, θα χρηματοδοτούνται με τη στήριξη της ΕΕ και θα γίνεται χρήση τους, όταν δεν τα χρησιμοποιεί το RescEU. Το κόστος διαχείρισης θα μοιράζεται μεταξύ ΕΕ και των κρατών που λαμβάνουν τη βοήθεια. Η οικονομική στήριξη θα σταματά, όταν διαπιστώνεται ότι το κράτος μέλος δεν έχει δείξει την απαραίτητη επιμέλεια. Το ομοσπονδιακό Υπ. Εσωτερικών αναφέρει ότι η Γερμανία στηρίζει τη θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Μετά τις καλοκαιρινές διακοπές Συμβούλιο, Κοινοβούλιο και Κομισιόν θα αποφασίσουν για την τελική μορφή του RescEU, καταλήγει η Tagesspiegel.