Η αμερικανική κυβέρνηση εξέφρασε για ακόμη μία φορά τη μεγάλη ανησυχία της για την επικρατούσα κατάσταση στην οικονομική πρωτεύουσα της Συρίας, το Χαλέπι, όπου οι κυβερνητικές δυνάμεις είναι έτοιμες να εξαπολύσουν σφοδρή επίθεση.

Όμως, στις επίσημες δηλώσεις από τον προεδρικό εκπρόσωπο, το Χαλέπι διαφοροποιείται από την Βεγγάζη της Λιβύης, την έδρα του λιβυκού Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, για την οποία υπήρξε πέρυσι μια διεθνής κινητοποίηση.

«Η επιθετικότητα του συριακού καθεστώτος απέναντι στον πληθυσμό στο Χαλέπι είναι μισητή και κολάσιμη» τόνισε ο προεδρικός εκπρόσωπος Τζέι Κάρνεϊ μιλώντας στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.

Η διαφοροποίηση Χαλεπιού-Βεγγάζης έγινε ως απάντηση στο ερώτημα που έθεσε στον Κάρνεϊ αμερικανός δημοσιογράφος. «Όσον αφορά τη Βεγγάζη υφίστατο τότε ευρύτερο φάσμα δεδομένων, τα οποία επέτρεψαν στη διεθνή κοινότητα και στις ΗΠΑ να υιοθετήσουν τα στρατιωτικά μέτρα που υιοθέτησαν», εξήγησε ο προεδρικός εκπρόσωπος.

«Επέκειτο η επίθεση των δυνάμεων του Καντάφι με στόχο τη Βεγγάζη. Μας είχε απευθύνει (στη διεθνή κοινότητα) έκκληση σύσσωμη η λιβυκή αντιπολίτευση, να αναλάβουμε δράση. Διεθνής συναίνεση γι’ αυτό υπήρχε, τόσο σε επίπεδο Συμβουλίου Ασφάλειας στον ΟΗΕ όσο και σε επίπεδο Αραβικού Συνδέσμου. Σε ό,τι τώρα αφορά τη Συρία, αυτά δεν ισχύουν», πρόσθεσε ο Κάρνεϊ.