«Ρόδο της ερήμου» και «Πριγκίπισσα Νταϊάνα της Ανατολής» ή «Πρώτη Κυρία της κολάσεως». Η πρώτη κυρία της Συρίας Άσμα αλ-Άσαντ έχει πολλά παρατσούκλια και θεωρείται τουλάχιστον αμφιλεγόμενη προσωπικότητα.

Μητέρα τριών παιδιών, η σύζυγος του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ επανήλθε αυτές τις ημέρες στη δημοσιότητα όταν το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA και η συριακή προεδρία έδωσαν στη δημοσιότητα μια φωτογραφία, η οποία εικονίζει την 43χρονη χαμογελαστή με ορό στο χέρι της να υποβάλλεται σε χημειοθεραπεία καθισμένη δίπλα στον σύζυγό της σ’ ένα δωμάτιο που μοιάζει με θάλαμο νοσοκομείου.

«Η Άσμα αλ-Άσαντ αρχίζει τον πρώτο κύκλο της θεραπείας για κακοήθη όγκο του μαστού ο οποίος ανακαλύφθηκε σε αρχικό στάδιο», αναφέρεται σε δήλωση που εκδόθηκε από τον λογαριασμό της προεδρίας στο Telegram.

Η Άσμα αλ-Άσαντ γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Λονδίνο — όπως μαρτυρά και η έντονα λονδρέζικη προφορά της – από Σύρους γονείς. Οι γονείς της ήταν σουνίτες μουσουλμάνοι από τη Χομς. Παντρεύτηκε τον Άσαντ το 2000 σε ηλικία 25 ετών, ενώ εκείνος ήταν 35. Ο πατέρας της ήταν καρδιολόγος.

Εκείνη φοίτησε σε σχολείο της Εκκλησίας της Αγγλίας και οι φίλοι της την αποκαλούσαν Έμμα. Ήταν μέτρια μαθήτρια, αστεία και φιλική αν και αρκετά ευέξαπτη.

Σπούδασε Γαλλικά και Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου King’s College και στη συνέχεια εργάστηκε για μικρό διάστημα σε μια τράπεζα επενδύσεων στη Νέα Υόρκη.

Με τον Μπασάρ γνωρίστηκαν όταν εκείνος έκανε πρακτική ως οφθαλμίατρος στο Λονδίνο. Ο γάμος τους το 2000 έγινε στα κρυφά, λίγους μήνες αφού εκείνος έγινε πρόεδρος έπειτα από τον θάνατο του πατέρα του.

«Δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από τον σύζυγό της»

Τα πρώτα χρόνια της προεδρίας του και έπειτα από μια πολυετή περίοδο βάρβαρης δικτατορίας, υπήρχαν οι ελπίδες ότι ο νεαρός γιατρός, ο οποίος σπούδασε σε χώρα της Δύσης και η εντυπωσιακή και γεννημένη στη Βρετανία σύζυγός του θα εγκαινιάσουν μια περίοδο ομαλότητας και ελευθερίας.

Από την αρχή επιστρατεύθηκαν ακριβές εταιρείες image makers για την προώθηση της εικόνας του ζευγαριού στο εσωτερικό της χώρας αλλά και διεθνώς.

Όμως ο εμφύλιος που μαίνεται εδώ και επτά χρόνια στη χώρα διέψευσε και το πιο αισιόδοξο σενάριο.

Τον Οκτώβριο του 2016 η Άσμα έδωσε μια σπάνια συνέντευξη στην αγγλική γλώσσα στο κρατικό ρωσικό κανάλι Russia 24. Στη συνέντευξή της, η Πρώτη Κυρία της Συρίας μίλησε για τον «πόνο» που της προκαλεί ο πόλεμος στη χώρα της, αλλά λίγοι ήταν εκείνοι που πίστεψαν ότι η 43χρονη δεν γνωρίζει τις θηριωδίες που διαπράττει το καθεστώς του συζύγου της.

Εξάλλου, κατά το πρώτο διάστημα του πολέμου υπήρχαν ερωτήματα για το πόσα γνώριζε η Άσμα για τις ενέργειες του συζύγου της. Οι σύζυγοι των πρεσβευτών της Βρετανίας και της Γερμανίας στα Ηνωμένα Έθνη, με ένα βίντεό τους προς την Άσμα το 2012, της ζητούσαν «να πάρει το ρίσκο και να πει ανοιχτά: Σταματήστε την αιματοχυσία, σταματήστε την αμέσως τώρα». Δεν μπορεί να «κρύβεται πίσω από τον σύζυγό της», έλεγαν.

Στη συνέντευξή του πάντως, ο δημοσιογράφος δεν ανέφερε το γεγονός ότι ο σύζυγός της εξακολουθεί τις ρίψεις με βόμβες-βαρέλια εναντίον του ίδιου του λαού του. Υπήρχε ωστόσο η αναφορά ότι οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές στη σύγκρουση υφίστανται «άνευ προηγουμένου» δεινά.

Αναφορά δεν υπήρχε άλλωστε και στο γεγονός ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί, στο πλαίσιο στήριξης των δυνάμεων του Άσαντ, έχουν οδηγήσει σε καταγγελίες για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου.

Αυτό που ωστόσο ρώτησε ο δημοσιογράφος ήταν γιατί τα ξένα Μέσα ενημέρωσης επιμένουν να ασκούν κριτική εις βάρος της οικογένειάς της και δεν αναφέρονται στο φιλανθρωπικό έργο της ίδιας. «Αυτή είναι μια ερώτηση που θα πρέπει να κάνετε σε εκείνα», απάντησε η Άσμα.

Παπούτσια με κρύσταλλα στα τακούνια αξίας 7.000 δολαρίων

Τελικά η απορία για το αν γνωρίζει ή όχι λύθηκε έπειτα από τη δημοσίευση από την Guardian emails που διέρρευσε το Wikileaks από τους ιδιωτικούς λογαριασμούς του ζευγαριού. Από αυτά φαινόταν ότι η Άσμα δαπανούσε υπέρογκα ποσά για ακριβά κοσμήματα, ρούχα και έπιπλα την ώρα που αυξανόταν δραματικά ο αριθμός των νεκρών από τους βομβαρδισμούς.

Από αυτά προέκυπτε ότι η 43χρονη είχε δώσει 350.000 δολάρια για 130 νέα έπιπλα, είχε αγοράσει ένα ζευγάρι παπούτσια με κρύσταλλα στα τακούνια αξίας 7.000 δολαρίων και είχε ζητήσει να αποσταλούν τα εμπορεύματα στο Ντουμπάι για να αποφύγει τις κυρώσεις.

Τα emails έδειχναν ακόμη το πόσο στενή σχέση είχε το ζευγάρι. «Αν είμαστε δυνατοί μαζί, θα το ξεπεράσουμε μαζί… Σ΄αγαπώ», έγραφε η Πρώτη Κυρία στον σύζυγό της.

Τα emails αυτά έκαναν τον γύρο της χώρας, όπως άλλωστε και οι φωτογραφίες στο Facebook μελών της ελίτ να διασκεδάζουν σε πάρτι, την ώρα που οι περισσότεροι πολίτες δεν είχαν να φάνε.

Υπάρχουν τμήματα της ελεγχόμενης από την κυβέρνηση Δαμασκού όπου, παρότι μαίνεται ο πόλεμος, οι πλούσιοι μπορούν να απολαμβάνουν μια σχετικώς φυσιολογική ζωή. Στην κατηγορία αυτή ανήκει και η προεδρική οικογένεια. Παρότι το πελώριο προεδρικό μέγαρο στέκεται ανέπαφο σε έναν λόφο της πόλης, το ζευγάρι με τα τρία του παιδιά —τον 14χρονο Χαφέζ, την 12χρονη Ζέιν και τον 11χρονο Καρίμ— θεωρείται ότι κατοικεί σε μια αυστηρά φρουρούμενη συνοικία της πρωτεύουσας, την Μάλκι.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το προεδρικό μέγαρο των 31.000 τμ εκτιμάται ότι έχει χρησιμοποιηθεί ελάχιστα από την έναρξη του εμφυλίου καθώς η τοποθεσία του, πάνω σε έναν λόφο στα δυτικά της Δαμασκού, το καθιστά εύκολο στόχο για πυραύλους. Υπερμοντέρνο, χτίστηκε το 1979 και σχεδιάστηκε από τον Ιάπωνα αρχιτέκτονα Κένζο Τάνγκε. Εκτιμάται ότι κόστισε πάνω από ένα δις δολάρια.

«Οι τάφοι είναι για εμάς, τα παλάτια για εκείνους»

Και η ζωή της Πρώτης Κυρίας συνεχίζεται κανονικά. Κάθε πρωί πηγαίνει τα παιδιά της στο μοντεσοριανό τους σχολείο. Και ακόμη και αν η Άσμα έχει αποσυρθεί από τα φώτα της δημοσιότητας, η παρουσία της μαζί με τον σύζυγό της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης —το όργανο της προπαγάνδας τους— είναι διαρκής. Αμφότεροι διατηρούν λογαριασμούς στο Instagram. Ο λογαριασμός του προεδρικού ζεύγους μάλιστα διαθέτει περισσότερους από 100.000 ακολούθους.

Στον δικό της λογαριασμό υπάρχει συνεχής ροή από τις ανθρωπιστικού χαρακτήρα επισκέψεις της, είτε σε τραυματισμένους στρατιώτες, είτε σε τραυματισμένα, πλην όμως χαμογελαστά, παιδιά. Μάλιστα κάθε ανάρτηση έχει το hashtag: #WeLoveYouAsma (Σ΄αγαπάμε Άσμα).

Όμως, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Τόσο ο πρόεδρος όσο και η σύζυγός του είναι σήμερα από τα πιο μισητά πρόσωπα στη χώρα. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, αυτό παρατηρείται ακόμη και μεταξύ των αλαουιτών–της μουσουλμανικής μειονότητας απ΄ όπου προέρχεται η οικογένεια Άσαντ.

«Θεωρώ ότι υπάρχει μεγάλη αντιπάθεια μεταξύ των αλαουιτών για τους Άσαντ, γιατί αισθάνονται ότι εκείνοι πληρώνουν το τίμημα. Ακόμη και στα χωριά των αλαουιτών το ακούς. Οι τάφοι είναι για εμάς και τα παλάτια για εκείνους».