Από την 1η Νοεμβρίου, όταν τέθηκε στη Γερμανία σε εφαρμογή η νέα νομοθεσία για την αυτοδιάθεση φύλου και ονόματος (SBGG), περίπου 100 άτομα ημερησίως υποβάλλουν αιτήσεις για την αλλαγή του διοικητικά καταγεγραμμένου φύλου και ονόματός τους. Ωστόσο, η πολιτεία αντιμετωπίζει ήδη προκλήσεις σχετικά με τα νομικά «παραθυράκια» που δημιουργεί η εφαρμογή της νομοθεσίας.

Με βάση τη νέα νομοθεσία, κάθε πολίτης έχει τη δυνατότητα να δηλώσει νέο φύλο και όνομα μία φορά το χρόνο. Η γερμανική εφημερίδα BILD μεταφέρει την περίπτωση του 28χρονου Κάσπερ, ο οποίος υπέβαλε αίτηση στο ληξιαρχείο του Αμβούργου στις 11 Νοεμβρίου για να καταγραφεί ως γυναίκα. Ο Κάσπερ αναφέρει: «Δεν υπήρξε καμία προκαταρκτική ιατρική ενημέρωση, καμία συμβουλή. Συμπλήρωσα έξι φόρμες, έδειξα το πιστοποιητικό γέννησής μου και αυτό ήταν». Το ραντεβού του για την παραλαβή της νέας ταυτότητας έχει οριστεί για τις 13 Φεβρουαρίου, με το όνομα «Κλάρα». Η διαδικασία κόστισε μόλις 35,50 ευρώ και κράτησε μόλις 10 λεπτά. Αν και ολοκλήρωσε την αλλαγή φύλου, ο Κάσπερ δηλώνει ότι δεν σκοπεύει να παραμείνει γυναίκα για πολύ και θα υποβάλει νέα αίτηση σε 12 μήνες για να επιστρέψει στην ταυτότητα του άνδρα «Κάσπερ».

Από την 1η Νοεμβρίου έως το τέλος του 2024, περισσότεροι από 4.361 άνθρωποι υπέβαλαν αιτήσεις για αλλαγή φύλου και ονόματος, σύμφωνα με την BILD. Η πλειοψηφία των αιτήσεων υποβλήθηκε στο Βερολίνο, ενώ ακολουθούν η Λειψία, η Κολωνία, το Ντίσελντορφ, η Δρέσδη και η Βρέμη.

Ωστόσο, το νέο νομικό πλαίσιο έχει προκαλέσει και ανησυχία, καθώς κάποιοι φαίνεται να επιχειρούν να το εκμεταλλευτούν για να αποφύγουν νομικές συνέπειες. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Σβεν Λίμπιχ, πρώην νεοναζί, ο οποίος καταδικάστηκε τον περασμένο Αύγουστο σε φυλάκιση 18 μηνών για υποκίνηση μίσους και συκοφαντική δυσφήμηση. Στην πορεία της έφεσης, ζήτησε και έλαβε την αλλαγή φύλου και ονόματος σε δήμο της Σαξονίας. Ο Λίμπιχ εμφανίστηκε στη συνέχεια στο δικαστήριο ως «Μάρλα-Σβένγια Λίμπιχ», δηλώνοντας ότι φοβάται τις διακρίσεις στις φυλακές.

Η Mitteldeutsche Zeitung αναφέρει ότι προκύπτουν ερωτήματα σχετικά με το ποια φυλακή θα τον φιλοξενήσει, αν η απόφαση καταστεί τελεσίδικη. Εκπρόσωπος της εισαγγελίας στο Χάλε σημείωσε: «Δεν υπάρχει αυτόματος μηχανισμός μεταφοράς ενός άνδρα σε γυναικεία φυλακή επειδή άλλαξε το φύλο και το όνομά του», διευκρινίζοντας ότι το θέμα πρέπει να εξεταστεί ατομικά. Ανέφερε επίσης ότι η διοικητική καταγραφή είναι δευτερεύουσας σημασίας, καθώς το φυσικό πρόσωπο, το οποίο διέπραξε τα αδικήματα, παραμένει το ίδιο και πρέπει να εκτίσει την ποινή του.