Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ανακοίνωσε την απαγόρευση της χρήσης της κόκκινης χρωστικής Νο. 3 σε τρόφιμα, ποτά και φάρμακα που λαμβάνονται από το στόμα, περισσότερα από 30 χρόνια μετά την ανακάλυψη πιθανών συνδέσεων με καρκίνο σε πειραματόζωα.

Τι είναι η κόκκινη χρωστική Νο. 3

Η κόκκινη χρωστική Νο. 3, γνωστή και ως ερυθροσίνη, είναι μια συνθετική χρωστική ουσία που παράγεται από πετρέλαιο και χρησιμοποιείται για να δώσει ένα έντονο κόκκινο χρώμα σε τρόφιμα και ποτά.

Χρονοδιάγραμμα εφαρμογής

Οι παρασκευαστές που χρησιμοποιούν την κόκκινη χρωστική Νο. 3 σε τρόφιμα και φάρμακα έχουν προθεσμία μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2027 και 18 Ιανουαρίου 2028 αντίστοιχα για να αναδιαμορφώσουν τα προϊόντα τους. Η απαγόρευση θα ισχύει και για εισαγόμενα τρόφιμα στις ΗΠΑ.

Αντιδράσεις και σχόλια

Η απόφαση χαρακτηρίστηκε ως «μνημειώδης νίκη» για την υγεία και την ασφάλεια των καταναλωτών από τον Ken Cook, συνιδρυτή και πρόεδρο της Environmental Working Group. Ωστόσο, ο Δρ. Jerold Mande του Πανεπιστημίου Harvard σχολίασε ότι η ενέργεια αυτή είναι καθυστερημένη και αποτελεί ένα μικρό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Επιπτώσεις στη βιομηχανία

Πολλές εταιρείες έχουν ήδη αρχίσει να καταργούν τη χρήση της κόκκινης χρωστικής Νο. 3 από τα προϊόντα τους. Για παράδειγμα, η εταιρεία Ferrara, που παράγει τις καραμέλες Brach’s, έχει ήδη αρχίσει να διακόπτει τη χρήση της από τις αρχές του 2023. Η Just Born, η εταιρεία πίσω από τα PEEPS, σταμάτησε να χρησιμοποιεί την κόκκινη χρωστική Νο. 3 μετά το Πάσχα του 2024.

Επιστημονικά δεδομένα και αμφισβητήσεις

Παρόλο που δεν υπάρχουν μελέτες που να αποδεικνύουν άμεση σύνδεση μεταξύ της κόκκινης χρωστικής Νο. 3 και του καρκίνου στους ανθρώπους, ο FDA αναφέρει ότι η απόφαση βασίζεται στη νομοθεσία και όχι σε νέα επιστημονικά δεδομένα. Ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει πιθανές συνδέσεις με προβλήματα συμπεριφοράς και προσοχής σε παιδιά.

Διεθνής σύγκριση

Η απαγόρευση φέρνει τις ΗΠΑ πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία απαγόρευσε τη χρωστική το 1994, με εξαίρεση ορισμένα προϊόντα κερασιών μαρασκίνο.

Συμβουλές για τους καταναλωτές

Μέχρι την πλήρη εφαρμογή της απαγόρευσης, οι καταναλωτές μπορούν να ελέγχουν τις ετικέτες των προϊόντων για την παρουσία της κόκκινης χρωστικής Νο. 3, η οποία μπορεί να αναφέρεται και ως “red 3” ή “FD&C Red #3”. Επίσης, συνιστάται η αποφυγή υπερεπεξεργασμένων τροφίμων και ποτών, καθώς αυτά είναι πιο πιθανό να περιέχουν τεχνητές χρωστικές ουσίες.