Η Συρία πρόκειται να χρησιμοποιήσει τα χημικά όπλα και άλλα μη συμβατικά όπλα τα οποία διαθέτει μόνο σε περίπτωση που δεχθεί «επίθεση από ξένη χώρα», πάντως δεν προτίθεται να τα χρησιμοποιήσει ποτέ εναντίον των πολιτών της, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στη Δαμασκό σήμερα.
«Η Συρία δεν θα χρησιμοποιήσει ποτέ (χημικά όπλα) εναντίον Σύρων πολιτών, όποια κι αν είναι η εξέλιξη στην κρίση», είπε ο Τζιχάντ Μακντίσι σε συνέντευξη Τύπου η οποία μεταδόθηκε απευθείας από την κρατική τηλεόραση.
Πρόσθεσε ότι τα όπλα «φυλάσσονται από τον συριακό στρατό» και ότι οι στρατηγοί «είναι αρμόδιοι να αποφασίσουν εάν και πώς τα όπλα θα χρησιμοποιηθούν». Η Ουάσινγκτον είχε προειδοποιήσει τη Δαμασκό για το χημικό οπλοστάσιό της, υποστηρίζοντας ότι στελέχη του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ θα μπορούσαν να προτείνουν τη χρήση τους. Εξάλλου κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης του Ισραήλ έχουν εκφράσει ανησυχία για το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας κι έχουν απειλήσει ότι δεν θα «αποδεχθούν» χημικά όπλα ή βαριά συμβατικά όπλα, όπως πύραυλοι εδάφους-εδάφους, να πέσουν στα χέρια της λιβανικής Χεζμπολάχ.
Η κατάσταση στην Δαμασκό εξομαλύνεται και σύντομα θα επιστρέψει στο “φυσιολογικό”, υποστήριξε εξάλλου ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ.
Εξάλλου η διπλωματία της κυβέρνησης Άσαντ απέρριψε την πρόταση του Αραβικού Συνδέσμου, η οποία έγινε στην Ντόχα, για να υπάρξει μια «ασφαλής» αποχώρηση του Άσαντ κατόπιν διαπραγμάτευσης.
«Λυπούμεθα που ο Αραβικός Σύνδεσμος έπεσε σε τόσο χαμηλό επίπεδο έναντι μιας χώρας-μέλους του. Η απόφαση αυτή εναπόκειται στο συριακό λαό, που είναι ο μόνος που μπορεί να αποφασίσει για την μοίρα του», είπε ο εκπρόσωπος.
Στην τελική ανακοίνωσή του που δημοσιεύθηκε τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου κάλεσαν τον Άσαντ να “εγκαταλείψει την εξουσία”, διαβεβαιώνοντας ότι ο οργανισμός «θα συμβάλλει ώστε να υπάρξει για τον ίδιο και την οικογένειά του ασφαλής έξοδος». Η απόφαση αυτή αποσκοπεί να «δοθεί τέλος στην αιματοχυσία», να “διαφυλαχθεί η ενότητα της Συρίας” και να «διασφαλιστεί μια ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας», σύμφωνα με το κείμενο.
Στο μεταξύ οι μάχες για την Δαμασκό και το Χαλέπι μαίνονταν από το πρωί, ενώ οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών αποφάσισαν να σκληρύνουν ακόμα περισσότερο τις κυρώσεις τους σε βάρος της Συρίας, ειδικά το εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων, και ανακοίνωσαν πως διπλασιάζουν στα 63 εκατ. ευρώ την ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ προς τους πρόσφυγες που έχουν καταφύγει στις γειτονικές χώρες.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα κράτη-μέλη έχουν αποδεσμεύσει ως σήμερα 27,5 εκατ. ευρώ σε ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Σύρους πρόσφυγες.
Χθες Κυριακή, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 123 άνθρωποι–67 άμαχοι, 34 στρατιωτικοί και 22 αντάρτες–σκοτώθηκαν στις μάχες και τις επιχειρήσεις καταστολής.
Στο μεταξύ, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι ανακάλεσε τον πρόξενό της από το Χαλέπι.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο του τουρκικού ΥΠΕΞ, ο πρόξενος Αντνάν Κετσετζί ανακλήθηκε σήμερα το πρωί για διαβουλεύσεις σχετικά με την κατάσταση στη Συρία, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις για το πότε θα επιστρέψει.
Η Τουρκία έχει ήδη αποσύρει το διπλωματικό της προσωπικό από την πρεσβεία της στην Δαμασκό.