Το τελευταίο σχέδιο απόφασης των Δυτικών στον ΟΗΕ για επιβολή κυρώσεων στη Συρία είχε στόχο να ληφθεί ένα πράσινο φως για στρατιωτική επέμβαση στη χώρα αυτή, εκτιμά σήμερα η Λαϊκή Ημερησία, όργανο του κυβερνώντος Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.
Το σχέδιο κατατέθηκε από τη Γαλλία, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Πορτογαλία και τη Βρετανία και μπλοκαρίστηκε χθες Πέμπτη από τη Ρωσία και την Κίνα επέσειε την απειλή των οικονομικών κυρώσεων εναντίον της Δαμασκού αν οι συριακές δυνάμεις δεν σταματούσαν μέσα σε δέκα ημέρες να χρησιμοποιούν τα βαριά όπλα τους εναντίον της αντιπολίτευσης.
Όμως σύμφωνα με την κινεζική εφημερίδα, «επιχειρώντας να περάσει αυτό το σχέδιο απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Δύση ήθελε ένα πράσινο φως για μια στρατιωτική επέμβαση».
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, αυτή η ερμηνεία, την οποία συμμερίσθηκε ο ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Βιτάλι Τσούρκιν, απορρίφθηκε από τον γάλλο πρεσβευτή Ζεράρ Αρό.
«Το σχέδιό μας περιείχε απειλή για κυρώσεις (…). Το Συμβούλιο Ασφαλείας παρέμενε αρμόδιο για τα επόμενα βήματα», υπογράμμισε ο γάλλος πρεσβευτής.
Η Κίνα αντιτίθεται στο «να βασίζεται κάθε χώρα σε μια λεγόμενη ευθύνη να προστατεύει ως βάση για το νεο-επεμβατισμό και για να προωθεί αλλαγές καθεστώτων», υπογραμμίζει η Λαϊκή Ημερησία.
Η τάση αυτή «δεν συμβάλλει μόνο στη στρατιωτικοποίηση των διεθνών σχέσεων, αλλά βλάπτει επίσης σοβαρά την κονωνία και την οικονομία των χωρών τις οποίες αφορούν» τέτοιες επεμβάσεις, εκτιμά το επίσημο όργανο του Κ.Κ.Κ..
Η Κίνα, όπως και η Ρωσία, είχαν ήδη αντιταχθεί δύο φορές τους τελευταίους μήνες σε σχέδια απόφασης καταδικαστικά για το συριακό καθεστώς.
Αυτή τη φορά «οι δυτικοί διπλωμάτες επέδειξαν αλαζονεία και καμιά ευελιξία στις απαντήσεις που έδωσαν σε ανησυχίες άλλων μελών του Συμβουλίου στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, οδηγώντας τελικά σε αποτυχία τις προσπάθειές τους» για την υιοθέτηση του κειμένου τους, σύμφωνα με ένα σχόλιο του πρακτορείου Νέα Κίνα.
Σύμφωνα με το Νέα Κίνα, το σχέδιο απόφασης δεν ήταν ισορροπήμένο. «Δυτικοί διπλωμάτες έσπευσαν να κατηγορήσουν τη Ρωσία και την Κίνα αφού το σχέδιο καταψηφίσθηκε, αλλά πρέπει να κατηγορούν μόνο τον εαυτό τους που προσπάθησαν να περάσουν από το Συμβούλιο ένα τόσο κακό σχέδιο», πρόσθεσε το επίσημο κινεζικό πρακτορείο.