Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ακολούθησε και πάλι τη συνήθη επικοινωνιακή τακτική της «προθέρμανσης» της κοινής γνώμης της Βουλγαρίας με αφορμή την επικείμενη δημοσιοποίηση της έκθεσης προόδου στον τομέα της έννομης τάξης και της ασφάλειας, με βάση τα στοιχεία του μηχανισμού επιτήρησης που έχουν επιβάλει οι Βρυξέλλες στη Σόφια, αλλά και στο Βουκουρέστι από το 2007, όταν τα δύο βαλκανικά κράτη προσχώρησαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).
«Ψυχρολουσία» για τις φιλοδοξίες των Βούλγαρων κυβερνώντων να επιδείξουν «νέο ξεκίνημα» στη μάχη κατά του οργανωμένου εγκλήματος χαρακτηρίζεται η νέα έκθεση για την επιτήρηση της Σόφιας τους τελευταίους δώδεκα μήνες, στοιχεία της οποίας δημοσιεύονται στην εφημερίδα «Τρουντ».
«Το οργανωμένο έγκλημα παραμένει κύρια πρόκληση για τη Βουλγαρία». Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα των Βρυξελλών για τις εξελίξεις στη Βουλγαρία τρία χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, η αναρρίχηση του οποίου στην κορυφή του δημόσιου βίου άρχισε, μάλιστα, από τη θέση του «ισχυρού άνδρα» των υπηρεσιών ασφάλειας, όπως επισημαίνει η ημερήσια εφημερίδα της Σόφιας σε εκτενές δημοσίευμα υπό τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Η μαφία σας επηρεάζει την εξουσία».
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, αν όχι «πρωταθλήτρια», τουλάχιστον μια από τις κύριες δυνάμεις της Ευρώπης στην παράνομη διακίνηση ανθρώπων, στις καταχρήσεις και στις απάτες με τραπεζικές κάρτες παραμένει η Βουλγαρία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Europol, τις οποίες επικαλείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει, πάντως, την ενίσχυση της συνεργασίας της βουλγαρικής αστυνομίας με τις αντίστοιχες υπηρεσίες της ΕΕ, αλλά τα αποτελέσματα χαρακτηρίζονται «περιορισμένα με δεδομένο το μέγεθος του προβλήματος» στο τεχνικό σκέλος της έκθεσης, σύμφωνα με την «Τρουντ».
Ωστόσο, η επιρροή και η εξουσία της μαφίας στην ίδια τη Βουλγαρία είναι «μοναδική», σύμφωνα με τις Βρυξέλλες. «Οι εγκληματικές δομές ασκούν σημαντική επίδραση στην οικονομία της Βουλγαρίας: ο ετήσιος τζίρος μόνο των 12 πιο ισχυρών εγκληματικών δομών στη Βουλγαρία ανέρχεται σε 1,8 δισεκατομμύρια λέβα (περίπου 900 εκ. ευρώ ). Αυτό περιορίζει τον ανταγωνισμό και τις ξένες επενδύσεις, ενώ εξασφαλίζει επιρροή στις πολιτικές εξελίξεις και στους κρατικούς θεσμούς», αναφέρεται στην έκθεση.
Στην έκθεση επισημαίνεται πάντως ότι τριπλασιάστηκαν οι αστυνομικές έρευνες στη χώρα και ανήλθαν το 2011 σε περίπου 6.000. Ωστόσο, οι πολυάριθμες έρευνες δεν κατέληξαν σε αντίστοιχο αριθμό καταδικών, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία διαπιστώνει, στην έκθεσή της που θα δημοσιοποιηθεί την Τετάρτη ότι «έχουν κλονιστεί τα θεμέλια του οργανωμένου εγκλήματος περιορίστηκε η πορνεία, η παράνομη διακίνηση ανθρώπων και η παραχάραξη».