Η Υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον θα συμμετάσχει σήμερα Παρασκευή στη διεθνή σύνοδο για τη Συρία στη διεθνή σύνοδο για τη Συρία στο Παρίσι, στην οποία αναμένεται να συζητηθεί η τύχη του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, την οποία πάντως μποϊκοτάρουν η Ρωσία και η Κίνα.
Στη διάσκεψη των Φίλων του συριακού λαού θα συμμετάσχουν περισσότερες από εκατό αραβικές και δυτικές χώρες, διεθνείς Οργανισμοί και εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης της Συρίας, μετά από 16 μήνες συγκρούσεων που έχουν προκαλέσει 16.500 νεκρούς, κυρίως αμάχους, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Την έναρξη της συνόδου, η οποία είναι η τρίτη που διοργανώνεται, μετά από εκείνες τον Φεβρουάριο στην Τύνιδα και τον Απρίλιο στην Κωνσταντινούπολη, θα κάνει ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, και θα πρέπει να επαναβεβαιώσει την «καταδίκη της καταστολής», και να ανακοινώσει «συγκεκριμένα πράγματα» για να ασκηθεί πίεση στο καθεστώς, και να υποστηριχθεί ο λαός και η αντιπολίτευση.
Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας κ. Ζαν-Μαρκ Ερό χαιρέτισε χθες τη συμμετοχή της κας Κλίντον, τονίζοντας ότι η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται «χέρι με χέρι» στην υπόθεση αυτή, παρά το μποϊκοτάζ της Ρωσίας και της Κίνας. Παρίσι και Λονδίνο προέτρεψαν και πάλι τη Μόσχα να σταματήσει να υποστηρίζει «το φονικό καθεστώς» του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, το οποίο θεωρούν «καταδικασμένο».
Ερωτηθείσα αυτήν την εβδομάδα σχετικά με την απουσία των Ρώσων από το Παρίσι, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βικτόρια Νάλαντ, εκτίμησε ότι είναι «επιλογή τους».
«Η πόρτα είναι ανοιχτή, αν θέλουν να συμμετάσχουν» στη διάσκεψη, σημείωσε.
Όμως και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ εξέφρασε σήμερα τη λύπη της για την απόφαση της Κίνας και της Ρωσίας να απόσχουν από τη διάσκεψη των «Φίλων του συριακού λαού», στο Παρίσι.
«Δεν είναι καλό σημάδι όταν δύο δυνάμεις είναι απούσες από διασκέψεις, όπως αυτή», δήλωσε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου μετά από τις συνομιλίες που είχε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι, που επισκέπτεται το Βερολίνο.
“Αλλά από την άλλη πλευρά όμως δεν μπορούμε να εναποθέτουμε τα πάντα σε αυτές τις χώρες–είναι προτιμότερο να συμμετέχουμε όλοι, αλλά νομίζω ότι πρέπει να πάμε βήμα-βήμα και να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για τη συμμετοχή και άλλων χωρών”, τόνισε.