Την τελευταία του πνοή σε ηλικία σε ηλικία 92 ετών άφησε σήμερα στο Παρίσι ο Γάλλος κινηματογραφιστής, συγγραφέας και σκηνοθέτης, Κλοντ Λαζμάν, όπως επιβεβαίωσε ο επικεφαλής του εκδοτικού οίκου των βιβλίων του.
Ο σκηνοθέτης του «Shoah» («Ολοκαύτωμα»), απεβίωσε «σήμερα το πρωί στην κατοικία του. Ήταν πολύ, πολύ αδύναμος εδώ και κάποιες ημέρες», δήλωσε εκπρόσωπος του εκδοτικού οίκου Gallimard, με τον οποίο επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο.
Ο συγγραφέας διακομίστηκε στο νοσοκομείο Σεντ-Αντουάν του Παρισιού, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του, διευκρίνισε η ίδια πηγή, σύμφωνα με όσα αναμεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο θάνατος του κινηματογραφιστή επιβεβαιώθηκε από τον εκπρόσωπο Τύπου της τελευταίας ταινίας του, «Les quatre soeurs» («Οι τέσσερις αδελφές»), που κυκλοφόρησε στις αίθουσες την Τετάρτη.
Εβραϊκής καταγωγής (οι παππούδες του ήταν μετανάστες από τη Λευκορωσία), σκηνοθέτης του «Shoah», του σπουδαίου ντοκιμαντέρ για την εξόντωση των Εβραίων της Ευρώπης, που είδαν δεκάδες εκατομμύρια θεατές σε όλο τον κόσμο, ο Λανζμάν διετέλεσε επίσης δημοσιογράφος, διευθυντής της πολιτικής, λογοτεχνικής και φιλοσοφικής επιθεώρησης Temps Modernes και συγγραφέας.
Φίλος του Ζαν-Πολ Σαρτρ, σύντροφος επί επτά χρόνια της Σιμόν ντε Μποβουάρ, ήταν ένας ακάματος υπερασπιστής της υπόθεσης του Ισραήλ.
Είχε επηρεαστεί πολύ από τον τραγικό θάνατο του γιου του, Φελίξ, «ο οποίος νικήθηκε πέρσι, στα 23 του, από έναν ανελέητο καρκίνο».
«Ο θάνατος δεν είναι αυτονόητος. Εγώ δεν είμαι καθόλου υπέρ του θανάτου. Πιστεύω πάντα στη ζωή. Αγαπώ τρελά τη ζωή παρόλο που συχνότατα δεν είναι αστεία», είχε πει πρόσφατα σε δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.
Διεκδικούσε για τον εαυτό του τον χαρακτηρισμό του αντιστασιακού και του αγωνιστή για την αλήθεια.
«Αν είμαι ανένδοτος, είναι σε σχέση με την αλήθεια. Όταν βλέπω τι έχω κάνει στη διάρκεια της ζωής μου, πιστεύω ότι έχω πραγματοποιήσει την αλήθεια. Δεν έχω παίξει με αυτό», είχε δηλώσει.
Μερικές σημαντικές ημερομηνίες στη ζωή του Κλοντ Λανζμάν ήταν:
- 1925: Γέννηση στις 27 Νοεμβρίου στο Μπουά-Κολόμπ (περιοχή του Παρισιού)
- 1943: Προσχωρεί στην Αντίσταση κατά της γερμανικής κατοχής
- 1952: Γίνεται φίλος του Ζαν-Πολ Σαρτρ και της Σιμόν ντε Μποβουάρ, και ζει μια ιστορία έρωτα με τη φεμινίστρια φιλόσοφο έως το 1959
- 1972: Κυκλοφορεί η πρώτη του ταινία, “Pourquoi Israël” (Γιατί το Ισραήλ)
- 1985: Κυκλοφορεί το “Shoah”, που χρειάστηκε 12 χρόνια για να γυριστεί. Η ταινία, διάρκειας 9 ωρών και 30 λεπτών, προκαλεί παγκόσμια απήχηση και εξασφαλίζει πολλά βραβεία, μεταξύ των οποίων, στη Γαλλία, ένα τιμητικό Σεζάρ, το 1986
- 1986: Γίνεται διευθυντής της επιθεώρησης “Les temps modernes” (Σύγχρονοι καιροί), που ίδρυσαν ο Σαρτρ και η Μποβουάρ με το τέλος του πολέμου
- 2009: Κυκλοφορούν τα απομνημονεύματά του, “Le lièvre se Patagonie”, τα οποία υποδέχεται με ενθουσιασμό η κριτική
- 2013: Τιμητική Χρυσή Άρκτος στην Μπερλινάλε για το σύνολο του έργου του
- 2013: Κυκλοφορεί η ταινία του “Le dernier des injustes” (Ο τελευταίος των αδίκων)
- 2018: Στις 5 Ιουλίου, πεθαίνει στο Παρίσι.
«Μια τεράστια απώλεια για την ανθρωπότητα»
Ο θάνατος του Γάλλου κινηματογραφιστή, συγγραφέα και σκηνοθέτη αποτελεί μια «τεράστια απώλεια για την ανθρωπότητα», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, Εμανουέλ Νασόν, ενώ ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, χαιρέτισε τη μνήμη του, λέγοντας πως το «Shoah» επέτρεψε μια «συμφιλίωση».
«Ο θάνατος του Κλοντ Λανζμάν αποτελεί μια τεράστια απώλεια για την ανθρωπότητα και ιδιαίτερα για τον εβραϊκό λαό», δήλωσε ο Νασόν.
Ο Λανζμάν «έδωσε και πάλι φωνή στα εκατομμύρια των εβραίων που εξοντώθηκαν από τους ναζί και έκανε τον κόσμο να ανακαλύψει την απεραντοσύνη αυτής της τραγωδίας. Ας είναι ευλογημένη η μνήμη του», πρόσθεσε ο Ισραηλινός εκπρόσωπος.
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, έγραψε στο Twitter: «Καθένας από εμάς που αναρωτιέται ποια είναι η ευθύνη μας ως Γερμανών θα έπρεπε να δει το ‘’Shoah’’. Χάρη στη δουλειά μνήμης που έκανε, ο Κλοντ Λανζμάν κατέστησε δυνατή μια συμφιλίωση. Και αυτό θα διαρκέσει. Θα λείψει».
Ο Μάας ανέφερε επίσης πως το «Shoah», το μεγάλο ντοκιμαντέρ για την εξόντωση των εβραίων της Ευρώπης, «είναι μια ταινία που πολλοί δεν θα ξεχάσουν ποτέ».
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Πέτερ Αλτμάιερ, εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήριά του στο Twitter μετά τον θάνατο του «Λαγού της Παταγονίας», από το όνομα του βιβλίου του Λανζμάν που εκδόθηκε το 2009 και στο οποίο αφηγείται τα ταξίδια του, τις συναντήσεις του και τις μάχες του.
«Ένα μεγάλο ευχαριστώ σ’ έναν σπουδαίο διανοούμενο! Κλοντ Λανζμάν αναπαύσου εν ειρήνη», έγραψε στα γαλλικά ο Αλτμάιερ.