Τα συγχαρητήριά του για την εκλογική του νίκη έδωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επανεξελέγη με ποσοστό λίγο πάνω από το 53% των ψήφων, πολύ μπροστά από τον βασικό αντίπαλό του Μουχαρέμ Ιντζέ, που συγκέντρωσε το 30,7%.

«Ο Γάλλος πρόεδρος συνεχάρη τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ευχήθηκε στους Τούρκους πολίτες επιτυχία για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας τους και για τη δημοκρατική λειτουργία των θεσμών τους» όπως ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

Ο Εμανουέλ Μακρόν υπογράμμισε τη σημασία πιο ψύχραιμου διαλόγου ανάμεσα στην Τουρκία και την ΕΕ, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Ο Γάλλος πρόεδρος «υπενθύμισε τη δέσμευσή του για στενό και ειλικρινή διάλογο με τον Τούρκο πρόεδρο αναφορικά με τις περιφερειακές κρίσεις και κυρίως τη Συρία και την μάχη κατά της τρομοκρατίας».

Ο 64χρονος Ερντογάν, ο πιο δημοφιλής αλλά και διχαστικός ηγέτης στη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας, όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, έχει δεχτεί κριτική γιατί περιόρισε την ανεξαρτησία των δικαστηρίων και την ελευθερία του Τύπου μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.