Ο Μοχάμεντ Μόρσι έγινε σήμερα ο πρώτος πρόεδρος της Αιγύπτου που αναδεικνύεται μέσα από ελεύθερη εκλογική διαδικασία. Ποιος είναι όμως, ο νέος ηγέτης της βορειοαφρικανικής χώρας;
Ο Μόρσι είχε φυλακιστεί πολλές φορές επί καθεστώτος Χόσνι Μουμπάρακ, όταν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι ήταν ένα κίνημα εκτός νόμου αλλά “ανεκτό” από τις αρχές.
Ο Μόρσι, που είναι καθηγητής μηχανικής, συνελήφθη τρεις ημέρες αφότου ξέσπασε η εξέγερση εναντίον του Μουμπάρακ, στις 25 Ιανουαρίου 2011. Αποφυλακίστηκε μετά την ανατροπή του πρώην προέδρου και τέθηκε επικεφαλής του πρώτου πολιτικού κόμματος που ίδρυσε η Αδελφότητα, του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης.
Λίγη ώρα αφότου ανακοινώθηκε η νίκη του στις προεδρικές εκλογές ο Μόρσι δήλωσε ότι παραιτείται από το κόμμα. Επίσης χαιρέτισε το στρατό και τη δικαιοσύνη γιατί διασφάλισαν την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών. “Ιδιαίτερα τιμώ τη δικαιοσύνη, τις ένοπλες δυνάμεις και την αστυνομία γιατί προστάτευσαν τη δημοκρατική διαδικασία”, τόνισε.
Μολονότι θεωρείται “συντηρητικός” έχει κατ’ επανάληψη τονίσει ότι δεσμεύεται να προστατεύσει το δικαίωμα στις ειρηνικές διαδηλώσεις αλλά και τα δικαιώματα των χριστιανών, των γυναικών, των νέων και των χωρικών. Στην προεκλογική εκστρατεία του προσπάθησε να καθησυχάσει τους χριστιανούς της Αιγύπτου αλλά και τους φιλελεύθερους που ανησυχούσαν με την πιθανότητα να έχουν για πρόεδρο έναν ισλαμιστή. Πολλοί εξέφραζαν φόβους ότι ο Μόρσι θα επιδιώξει να εγκαθιδρύσει ένα θρησκευτικό κράτος και ότι τα δικαιώματα των μειονοτήτων θα υπονομευτούν.
Κατά την προεκλογική εκστρατεία του είχε τονίσει ότι στόχος του είναι να βρεθούν λύσεις στα χρόνια προβλήματα της Αιγύπτου: την ανεργία, τη φτώχεια, την έλλειψη στέγης. Στην οικονομική πολιτική του υπόσχεται ότι θα βελτιώσει τις κοινωνικές υπηρεσίες.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την περασμένη εβδομάδα δεσμεύτηκε ότι θα οικοδομήσει ένα “σύγχρονο κράτος” και ότι θα είναι “πρόεδρος όλων των Αιγυπτίων, μουσουλμάνων και χριστιανών”.
Ο Μόρσι γεννήθηκε στην επαρχία Σαρκίγια, στο Δέλτα του Νείλου, τον Αύγουστου του 1952. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου και το 1982 πήρε υποτροφία και εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ. Δύο από τα τέσσερα παιδιά του έχουν γεννηθεί στην Καλιφόρνια και έχουν την αμερικανική υπηκοότητα.
Επέστρεψε στην Αίγυπτο το 1985 και συνελήφθη από το καθεστώς του Μουμπάρακ γιατί διαφωνούσε με την κυβερνητική πολιτική. Από το 2000 μέχρι το 2005, όταν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι ήταν εκτός νόμου, είχε εκλεγεί ανεξάρτητος βουλευτής.
Ο Μόρσι έχει δηλώσει ότι “στηρίζει τον παλαιστινιακό λαό στον αγώνα του”, αλλά ότι θα σεβαστεί ταυτόχρονα και την ειρηνευτική συμφωνία του 1979 με το Ισραήλ. Παράλληλα, θα τερματίσει την “εξάρτηση” της Αιγύπτου από τις ΗΠΑ και θα ενθαρρύνει τις ευρωπαϊκές επενδύσεις στη χώρα του.