Οι τρεις χριστιανικές Εκκλησίες των Αγίων Τόπων κάλεσαν χθες τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου να αποσύρει το νομοσχέδιο που, όπως υποστηρίζουν, στοχεύει στην απαλλοτρίωση ακίνητης περιουσίας που τους ανήκει, τέσσερις μήνες μετά τη μεγάλη κρίση που οδήγησε στο κλείσιμο του Παναγίου Τάφου για μερικές ημέρες.
Εκπρόσωποι της Αρμενικής, της Ελληνορθόδοξης και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στα Ιεροσόλυμα κατηγορούν τις ισραηλινές αρχές ότι δεν τήρησαν τη δέσμευση που ανέλαβαν πριν από μερικούς μήνες προκειμένου να τερματιστεί εκείνη η κρίση. Τον περασμένο Φεβρουάριο οι ισραηλινές αρχές της Ιερουσαλήμ αποφάσισαν να επιβάλουν φόρους σε ένα μέρος της ακίνητης περιουσίας των Εκκλησιών, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις τους.
Οι τρεις Εκκλησίες, οι θεματοφύλακες του Πανάγιου Τάφου, διαμαρτύρονταν επίσης για την πρόταση νόμου που θα επέτρεπε στο κράτος του Ισραήλ να απαλλοτριώσει την ακίνητη περιουσία της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας που θα πωλείτο σε ιδιώτες επενδυτές, καθώς θεωρούσαν ότι επρόκειτο για επίθεση στα δικαιώματα πώλησης και ιδιοκτησίας τους. Τότε, είχε ληφθεί η απόφαση να κλείσει προσωρινά ο Πανάγιος Τάφος, ο πιο ιερός τόπος για τους χριστιανούς όλου του κόσμου.
Η κυβέρνηση του Νετανιάχου είχε ανακοινώσει ότι αναστέλλει τη φορολόγησή τους και ότι θα εξετάσει αυτήν την πρόταση νόμου.
Η Ρακέλ Αζαρία, βουλευτής του κεντρώου κόμματος Koulanu που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, υπέβαλε ξανά πρόσφατα αυτό το νομοσχέδιο προς εξέταση. Στο κείμενο δεν αναφέρονται ρητά οι Εκκλησίες, αλλά ότι το κράτος επιτρέπεται να απαλλοτριώνει τα ακίνητα που πωλούνται από τέτοιους «οργανισμούς» στην Ιερουσαλήμ, προσφέροντάς τους αποζημιώσεις.
Σε επιστολή που απηύθυναν στον Νετανιάχου οι υπεύθυνοι των τριών Εκκλησιών κάνουν λόγο για «σκανδαλώδες νομοσχέδιο» και κατηγορούν όους τους υποστηρίζουν για μια «άνευ προηγουμένου επίθεση εναντίον των χριστιανών στους Αγίους Τόπους». «Ορισμένα στοιχεία στους κόλπους της ισραηλινής κυβέρνησης προσπαθούν πάντα να προωθήσουν τον διχασμό και τον ρατσισμό, υπονομεύοντας το στάτους κβο, στοχοθετώντας τη χριστιανική κοινότητα», επισημαίνουν.
Παράλληλα, οι τρεις εκκλησίες καταγγέλλουν ότι δεν τηρήθηκαν οι υποσχέσεις που τους δόθηκαν ότι τέτοια θέματα θα συζητούνται σε μια επιτροπή υπό την εποπτεία του υπουργείου Περιφερειακής Συνεργασίας. «Δεν έγινε κανένας διάλογος μαζί μας» από τα τέλη Φεβρουαρίου, σημειώνουν.
Μια εκπρόσωπος της Αζαρία είπε ότι το νομοσχέδιο συντάχθηκε σε συντονισμό με το γραφείο του πρωθυπουργού και του υπουργού Περιφερειακής Συνεργασίας Τζάκι Χάνεγκμπι. Ο τελευταίος αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για το θέμα, όπως ανέφερε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων και αναμεταδίδει το αντίστοιχο Αθηναϊκό.