Ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στη Συρία, στρατηγός Ρόμπερτ Μουντ, ζήτησε από τις αντιμαχόμενες πλευρές να επιτρέψουν την απομάκρυνση των πολιτών από τις ζώνες των συγκρούσεων, τονίζοντας ότι οικογένειες παραμένουν παγιδευμένες στην πόλη Χομς, παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν για την εκκένωση της περιοχής.

«Θα πρέπει να αναθεωρήσουν τη στάση τους και να επιτρέψουν στις γυναίκες, στα παιδιά, στους ηλικιωμένους και στους τραυματίες να φύγουν από τις ζώνες των συγκρούσεων χωρίς να θέτουν όρους, αλλά να εγγυηθούν την ασφάλειά τους» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο νορβηγός στρατηγός.

«Για να γίνει αυτό χρειάζεται η θέληση και των δύο πλευρών για την προστασία της ζωής του συριακού λαού» πρόσθεσε.
Το Σάββατο ο στρατηγός Μουντ είχε ανακοινώσει ότι διακόπτεται η αποστολή των περίπου 300 παρατηρητών του ΟΗΕ που επιτηρούσαν την εκεχειρία, η οποία άλλωστε δεν εφαρμόζεται λόγω του πολλαπλασιασμού των συγκρούσεων και των κινδύνων που διατρέχουν οι ίδιοι οι παρατηρητές.

Στη νέα ανακοίνωσή του επισημαίνει σε πόσο δύσκολη κατάσταση βρίσκονται οι πολίτες, οι οποίοι παραμένουν «παγιδευμένοι από την κλιμάκωση της βίας».

«Στη Χομς οι προσπάθειες για την απομάκρυνση των αμάχων από τη γραμμή του πυρός απέτυχαν την τελευταία εβδομάδα, σημείωσε.

Πολλές οργανώσεις έχουν καταγγείλει τις τελευταίες ημέρες ότι εκατοντάδες οικογένειες έχουν παγιδευτεί στη Χομς, την πόλη-προπύργιο των ανταρτών, που σφυροκοπείται από τις κυβερνητικές δυνάμεις εδώ και πολλές ημέρες.