Την οχταήμερη περιοδεία του στη Βρετανία ξεκίνησε σήμερα ο Δαλάι Λάμα, πνευματικός ηγέτης των Θιβετιανών, όπου θα δώσει μια σειρά διαλέξεων, ένα μήνα μετά την προηγούμενη επίσκεψή του στη χώρα, η οποία είχε προκαλέσει αντιδράσεις από την Κίνα.

Ο 76χρονος Δαλάι Λάμα, που έχει βραβευθεί με το Νομπέλ Ειρήνης, αναμένεται να μιλήσει αργότερα σήμερα ενώπιον επιχειρηματιών στο Λιντς, στη βόρεια Αγγλία, όπου θα αναφερθεί στο θέμα της ηθικής στον επιχειρηματικό κόσμο.
Η επίσκεψη αυτή, σύμφωνα με το BBC, έχει προκαλέσει την οργή της Κίνας, η οποία απειλεί να μην στείλει τους αθλητές της να προπονηθούν σε ένα αθλητικό κέντρο στο Λιντς, όπως είναι προγραμματισμένο.

Μιλώντας από το Μάντσεστερ σήμερα το πρωί, ο Δαλάι Λάμα σχολίασε την απειλή της Κίνας επισημαίνοντας: «Πάντα έτσι γίνεται, έχει γίνει σχεδόν συνήθεια».

Ο πνευματικός ηγέτης των Θιβετιανών αναμένεται επίσης να μιλήσει αύριο Σάββατο σε νέους στο Μάντσεστερ και να τους προτρέψει να προάγουν τον διάλογο και την ειρήνη. Στη συνέχεια θα μεταβεί στο Εδιμβούργο και το Λονδίνο.

Τον προηγούμενο μήνα ο Δαλάι Λάμα έλαβε το βραβείο του αμερικανικού ιδρύματος Τέμπλετον στη διάρκεια επίσκεψής του στο Λονδίνο, όταν είχε μια «ιδιωτική» συνάντηση με τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.

Η συνάντηση αυτή είχε προκαλέσει «την επίσημη διαμαρτυρία» του Πεκίνου, καθώς την χαρακτήρισε «σοβαρή ανάμειξη» στα εσωτερικά του ζητήματα.