Στην απέλαση ιμάμηδων που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό και στο κλείσιμο επτά τζαμιών προκειμένου να καταπολεμηθεί το «πολιτικό ισλάμ», θα προχωρήσει ο συντηρητικός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, όπως ανακοίνωσε σήμερα.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τα σχέδια της αυστριακής κυβέρνησης παρουσιάστηκαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στην οποία εκτός από τον Κουρτς παρόντες ήταν και ο ακροδεξιός αντικαγκελάριος Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε και ο υπουργός Εσωτερικών Κικλ.

Έως και 60 ιμάμηδες που συνδέονται με την Τουρκία και οι οικογένειές τους, δηλαδή 150 άτομα συνολικά, ενδέχεται να απελαθούν από την Αυστρία, εξήγησε από την πλευρά του ο Κικλ.

«Οι παράλληλες κοινωνίες του πολιτικού ισλάμ και οι τάσεις ριζοσπαστικοποίησης δεν έχουν θέση στη χώρα μας», τόνισε ο Κουρτς, ενώ ο Στράχε υπογράμμισε ότι «αυτή είναι μόνο η αρχή».

Η αφορμή για την απόφαση, διευκρίνισε ο Αυστριακός καγκελάριος, συνδέεται με την ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη αναπαράσταση από παιδιά ντυμένα με στρατιωτικές στολές μιας μάχης της οθωμανικής ιστορίας σε ένα από τα μεγαλύτερα τεμένη της Βιέννης, που συνδέεται με την τουρκική κοινότητα.

Φωτογραφίες από την αναπαράσταση της μάχης της Καλλίπολης, στην οποία συμμετείχαν παιδιά σε ένα τέμενος, δημοσιοποιήθηκαν στις αρχές του μήνα από το κεντροαριστερό περιοδικό Falter και προκάλεσαν αντιδράσεις από τους Αυστριακούς πολιτικούς. Στις φωτογραφίες φαίνονται νεαρά αγόρια ντυμένα με στολή παραλλαγής να περπατούν σε παράταξη, να χαιρετούν στρατιωτικά και να κρατούν τουρκικές σημαίες μπροστά από ένα πλήθος άλλων παιδιών. Σε μια άλλη φωτογραφία κάποια παιδιά φαίνονται να κείτονται στο έδαφος προσποιούμενα τα θύματα της μάχης, με τα σώματά τους καλυμμένα από την τουρκική σημαία.

Το εν λόγω τέμενος διαχειρίζεται η Ισλαμική, Τουρκική Ένωση της Αυστρίας (Atib), που συνδέεται άμεσα με την Τουρκική Διεύθυνση Θρησκευτικών Θεμάτων (Diyanet).

H Atib είχε χαρακτηρίσει την αναπαράσταση «ιδιαίτερα λυπηρή».

Η Αυστρία, μια χώρα 8,8 εκατομμυρίων κατοίκων, μετρά περίπου 600.000 μουσουλμάνους, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι Τούρκοι ή τουρκικής καταγωγής.

Όταν ήταν υπουργός αρμόδιος για την ενσωμάτωση ο Κουρτς επέβλεψε το 2015 την υιοθέτηση ενός αυστηρού «νόμου για το Ισλάμ», ο οποίος απαγορεύει τη χρηματοδότηση από το εξωτερικό θρησκευτικών ομάδων και απαιτεί από τις μουσουλμανικές ενώσεις «να έχουν μια θεμελιωδών θετική άποψη απέναντι στο αυστριακό κράτος και την κοινωνία».

Η αντίδραση της Τουρκίας

O εκπρόσωπος της Προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν αντέδρασε έντονα από το Twitter στην απόφαση της αυστριακής κυβέρνησης να αναστείλει τη λειτουργία 7 τζαμιών και την ταυτόχρονη απέλαση των ιμάμηδων τους.

vregty

Ο Καλίν που χαρακτήρισε την απόφαση απόρροια του αντιισλαμικού ρατσιστικού λαϊκιστικού κύματος στην Αυστρία, πρόσθεσε ότι στόχος είναι η αποξένωση των ισλαμικών κοινοτήτων για πολιτικά οφέλη και συνέχισε:

«Η ιδεολογική στάση της Αυστριακής κυβέρνησης έρχεται σε αντίθεση με τις παγκόσμιες αρχές δικαίου, τις πολιτικές κοινωνικής αρμονίας, το δίκαιο των μειονοτήτων και την ηθική συνύπαρξης. Είναι επιβεβλημένη η κάθετη απόρριψη της προσπάθειας να καταστεί ο αντιισλαμισμός και ο ρατσισμός συνήθης και κοινή υπόθεση».