Έφθασε σήμερα στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη, ύστερα από πρόσκληση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου, ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος. Κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Λάρνακας του επιφυλάχθηκε υποδοχή Αρχηγού Κράτους.
Ο Πατριάρχης Κύριλλος, απαντώντας σε προσφώνηση του Αρχιεπισκόπου, ευχήθηκε, η ειρηνική επίσκεψή του- η πρώτη που πραγματοποιεί στην Κύπρο μετά την εκλογή του στον Πατριαρχικό θρόνο- να γίνει άλλη μια σελίδα καλών, θερμών και αδελφικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο Εκκλησίες.
Ο Πατριάρχης εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον ορθόδοξο λαό της Κύπρου, ο οποίος, όπως είπε, βρίσκεται σε μοιρασμένη γη, κάτι που προκαλεί πόνο. Αναφέρθηκε, επίσης, στους κατεστραμμένους ναούς στα κατεχόμενα, οι οποίοι δεν επιδιορθώνονται, καθώς και στην αδυναμία του Αρχιεπισκόπου να προσφέρει φροντίδα προς το μικρό ελληνικό ποίμνιο το οποίο ζει εκεί, γεγονός το οποίο χαρακτήρισε πολύ απογοητευτικό, αναφέρει το ΑΜΠΕ.
«Βαθιά μας πεποίθηση είναι ότι η ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει τον αλληλοσεβασμό στις παραδόσεις, την αποκατάσταση του διαλόγου στο επίπεδο απλών ανθρώπων και τη μείωση της εντάσεως ώστε να προετοιμαστεί πνευματικό και πολιτιστικό έδαφος για την επανένωση του κυπριακού κράτους, σύμφωνα με τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών», είπε ο Πατριάρχης Κύριλλος. Πρόσθεσε, δε, ότι τα θέματα αυτά θα τα συζητήσει με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, την Ιερά Σύνοδο και την πολιτική ηγεσία.
Καλωσορίζοντας τον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος τόνισε ότι οι σχέσεις των δύο Εκκλησιών ήταν πάντοτε αδελφικές. Τόνισε, επίσης, ότι η επίσκεψη του προκαθημένου της Ρωσικής Εκκλησίας δεν είναι μόνο εθιμοτυπική αλλά και ουσιαστική.
«Με την κατάσταση που βρίσκεται το εθνικό μας θέμα, η επίσκεψη ενός Πατριάρχου μιας μεγάλης φίλης χριστιανικής χώρας, αποκτά μεγάλη σημασία», είπε ο Αρχιεπίσκοπος. Ευχαρίστησε τον Πατριάρχη Κύριλλο, για το ρόλο που διαδραμάτισε, μαζί με τον πρώην Πατριάρχη Αλέξιο, στη ματαίωση της προσπάθειας των εχθρών της Κύπρου, οι οποίοι, μετά την απόρριψη του σχεδίου Αννάν, ήθελαν να περάσουν το θέμα από το Συμβούλιο Ασφαλείας. «Ο λαός και η Εκκλησία δεν μπορούν να ξεχάσουν αυτή τη συμπαράσταση και αγάπη της Ρωσικής Εκκλησίας», είπε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυστόστομος.