Στα 14 του, ο Τζέιμς Χάρισον από την Αυστραλία χρειάστηκε να χειρουργηθεί. Κι όπως θα ανακάλυπτε, θα χρειαζόταν επίσης μεγάλες ποσότητες αίμα, που θα πρόσφεραν άγνωστοι, για να επιβιώσει.
Ανέρρωσε κι όταν ενηλικιώθηκε ένιωσε την ανάγκη να ανταποδώσει το καλό που του είχαν κάνει. Τα 60 χρόνια που ακολούθησαν, καταπίεζε τακτικά την απέχθειά του για τις βελόνες- ο ίδιος λέει πως δεν κοίταζε ποτέ τη στιγμή του «τσιμπήματος»- κι έδινε αίμα τακτικά
Στη διάρκεια της αδιάλειπτης αιμοδοσίας του, οι επαγγελματίες της υγείας έκαναν μια εντυπωσιακή ανακάλυψη. Το αίμα του Χάρισον διαθέτει ένα αντίσωμα, που χρησιμοποιείται για την παρασκευή της αντι-D ανοσοσφαιρίνης, η οποία σώζει ζωές. Χορηγείται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης σε γυναίκες οι οποίες πάσχουν από αυτοάνοση θρομβοπενική πορφύρα (ΑΘΠ), πρωτοπαθή αυτοάνοσο θρομβοπενία. Στην περίπτωση αυτή υπάρχει ο κίνδυνος το αίμα της εγκύου να «επιτεθεί» στο έμβρυο.
Σύμφωνα με τους γιατρούς, με την προσφορά του ο 81χρονος σήμερα Χάρισον βοήθησε να σωθούν περισσότερα από δύο εκατομμύρια μωρά.
Την Παρασκευή, ο Χάρισον κάθισε στη γνωστή του θέση στο κέντρο αιμοδοσίας Town Hall Blood Donor Center του Σίδνεϊ για την τελευταία του αιμοδοσία. Οι ειδικοί έκριναν πως στα 81 του ήρθε η στιγμή να σταματήσει την αιμοδοσία, για να προστατεύσει την υγεία του.
Ο Χάρισον, που είναι γνωστός ως «ο άνδρας με το χρυσό χέρι», έδωσε για τελευταία φορά αίμα κάτω από τέσσερα μπαλόνια με τον αριθμό 1173, όσες δηλαδή και οι φορές που είχε δώσει αίμα.
«Είναι το τέλος εποχής» δήλωσε ο ίδιος. «Ήταν στενάχωρο γιατί ένιωθα πως μπορούσα να συνεχίσω». Την Κυριακή συναντήθηκε με μητέρες, νοσοκόμες και άλλους ανθρώπους, που είχαν ευεργετηθεί από την προσφορά του και ήθελαν να τον ευχαριστήσουν. «Το να σώζεις ένα μωρό και καλό. Το να σώζεις δύο εκατομμύρια μωρά είναι δύσκολο να το συλλάβεις, αλλά αν αυτό λένε πως έκανα, είμαι χαρούμενος που το έκανα».