«Δεσμεύομαι να μην ξαναστείλω στρατιώτες σε αποστολές, εκτός εάν είναι απόλυτη ανάγκη», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, μιλώντας στους βετεράνους του πολέμου. Ο Μπάρακ Ομπάμα μπροστά από το μνημείο για τους περίπου 60.000 πεσόντες του Βιετνάμ τόνισε ότι «ήταν ένα από τα πιο οδυνηρά κεφάλαια της αμερικανικής ιστορίας».

Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο Μπαράκ Ομπάμα, έκανε λόγο για «πολέμους που είχε δεσμεύσει τη χώρα ο προκάτοχός του, Τζορτζ Μπους Τζούνιορ», και τόνισε πως η σημερινή ημέρα Εθνικής Ανάμνησης είναι η πρώτη των τελευταίων εννέα χρόνων που κανένας στρατιώτης δεν σκοτώνεται ή τραυματίζεται στο Ιράκ.

Ανακοίνωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ θα ξεκινήσουν ένα 13ετες πρόγραμμα για να τιμήσουν τους 3.000.000 Αμερικανούς που υπηρέτησαν στις συγκρούσεις. Ο πόλεμος του Ιρακ κατονομάστηκε πολλές φορές από τον πρόεδρο των ΗΠΑ ως «ο λάθος πόλεμος». Ο Μπάρακ Ομπάμα δεσμεύτηκε ότι ο εν εξελίξει πόλεμος στο Αφγανιστάν θα τελειώσει μέχρι το 2015.

Πάντως όσον αφορά τη δημοτικότητά ανάμεσα στους βετεράνους ο Ομπάμα, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, φαίνεται να βρίσκεται 24 μονάδες πίσω από τον πολιτικό του αντίπαλο Μιτ Ρόμνεϊ.