«Όπως η Αμερική δεν είναι μόνο η χώρα της 11ης Σεπτεμβρίου, έτσι και η Αϊτή δεν είναι μόνο η χώρα των σεισμών. Είναι και οι δύο χώρες με προσωπικότητα. Η Αϊτή χρειάζεται τη βοήθεια μας». Αυτή η έκκληση για ακτιβισμό έγινε από τον Σον Πεν σήμερα το απόγευμα.
Μπορεί φέτος να μην πρωταγωνιστεί σε ταινία που διαγωνίζεται για τον Χρυσό Φοίνικα, αλλά ο Αμερικάνος σταρ ήρθε στις Κάνες προσφέροντας το κύρος και τη λάμψη του στον «βασιλιά» των φεστιβάλ. Και μάλιστα για καλό σκοπό. Διοργανώνει ένα φιλανθρωπικό δείπνο καθώς και ένα γκαλά που θα παρουσιάσει ο γνωστός σχεδιαστής Τζόρτζιο Αρμάνι, προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για την παροχή βοήθειας στην Αϊτή. Όλα τα έσοδα θα διατεθούν στους οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.
Όχι μόνο εμφανίστηκε πριν από λίγη ώρα στο «Παλέ» του Φεστιβάλ, όπου βέβαια προκάλεσε τον πανικό, ειδικά στις γυναίκες-θαυμάστριές του, αλλά έδωσε και συνέντευξη Τύπου. Είναι άλλωστε γνωστή η ακτιβιστική δραστηριότητα του ακριβοπληρωμένου Αμερικανού ηθοποιού, που δεν έχει μόνο ταλέντο, αλλά και κοινωνικές και περιβαλλοντικές ευαισθησίες. Οι οργανώσεις που συμμετέχουν είναι η J/P HRO του Σον Πεν, Artists for Peace and Justice του Πολ Χάγκις και Happy Hearts Fund της Πέτρα Νέμκοβα, μοντέλο από την Τσεχία. Είναι η πρώτη φορά που διοργανώνεται συνέντευξη Τύπου με πολιτικό-κοινωνικό θέμα, και μάλιστα με τη συμμετοχή ενός σταρ, χωρίς να εμπλέκεται μία ταινία του προγράμματος.
Ο Σον Πεν δεν δίστασε να δώσει και μια συμβουλή στον Μπαράκ Ομπάμα. «Πρέπει ο Πρόεδρος μας να συναντηθεί με τον καινούργιο πρόεδρο της Αιτής και να βρούνε μια λύση μαζί» είπε. Μίλησε διεξοδικά για το τι πρέπει να γίνει, που αφορά σε σχολεία, κτίρια, δρόμους, υπηρεσίες, κ.λπ. Και ομολόγησε ότι «ασχολούμαι με την Αΐτή πριν από τους σεισμούς. Θα ήταν υποκριτικό να άρχιζε το ενδιαφέρον μου μετά την καταστροφή».
Φυσικά δεν πρόκειται για ανοιχτό πάρτι. Η είσοδος είναι αυστηρά για όσους έχουν προσκλήσεις αλλά και φιλανθρωπικές δραστηριότητες.
Φεστιβάλ δεν σημαίνει μόνο ταινίες και κόκκινο χαλί, αλλά και πάρτι. Και γίνονται πολλά κάθε βράδυ. Όλη η Κρουαζέτ, από το πρωί μέχρι το βράδυ, είναι μια τεράστια φιέστα, με πυροτεχνήματα, μουσικές και «χάπενινγκς». Οι εταιρείες παραγωγής των ταινιών συναγωνίζονται ποια θα κάνει το καλύτερο πάρτι. Και ενώ την τελευταία διετία είχαν σχετικά μειωθεί λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, τώρα ξαναπήραν τα πάνω τους. Ένα πάρτι στην παραλία μπορεί να κοστίσει μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Τα χρήματα, άλλωστε, που «πέφτουν» κάθε χρόνο στην περιοχή-σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφετέριες, κ.λπ.- λόγω του φεστιβάλ, ξεπερνούν τα εκατό εκατομμύρια ευρώ.
Μένει να δούμε όταν τελειώσει το φεστιβάλ πώς θα τα πάει και το ίδιο το σινεμά σε… νούμερα, δηλαδή σε χρήματα, πόσες ταινίες θα πουληθούν. Τα αμερικάνικα στούντιο μάλιστα, έχουν επιφυλάξεις για το τι θα καταφέρουν στην ευρωπαϊκή αγορά, λόγω της πτώσης του ευρώ. Υπάρχουν βέβαια, τρεις ισχυρές αγορές, που «ξελασπώνουν» τελευταία το «χρηματιστήριο» του κινηματογράφου: Ρωσία, Κίνα και Βραζιλία.
Πηγή: ΑΜΠΕ