Πρόταση δημιουργίας ευρωπαϊκού προγράμματος για τη χρηματοδότηση των τοπικών κοινοτήτων οι οποίες υποδέχονται πρόσφυγες, με σκοπό να ξεπεραστεί η «τοξική συζήτηση» για τις ποσοστώσεις υποδοχής ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατέθεσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
«Προτείνει τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού προγράμματος που θα υποστηρίζει απευθείας οικονομικά τις τοπικές κοινότητες του υποδέχονται και εντάσσουν τους πρόσφυγες», δήλωσε ο Μακρόν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για το μέλλον της Ευρώπης και επισήμανε ότι τα θέματα αυτά επιβάλλουν χειροπιαστά αποτελέσματα.
«Για τον λόγο αυτό, πρέπει να ξεπεραστεί η τοξική συζήτηση για τον κανονισμό του Δουβλίνου και τις μετεγκαταστάσεις, αλλά επίσης να ξεπεραστεί η συζήτηση αυτή με την οικοδόμηση της εσωτερικής και της εξωτερικής αλληλεγγύης που χρειάζεται η Ευρώπη», είπε.
Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ορίσει προθεσμία μέχρι τον Ιούνιο για να συμφωνήσουν επί της τροποποίησης του κανονισμού του Δουβλίνου, που αναθέτει στη χώρα εισόδου την ευθύνη για τη διαχείριση της αίτησης ασύλου. Αυτή η ρύθμιση επιβαρύνει υπέρμετρα τις χώρες πρώτης εισόδου στο ευρωπαϊκό έδαφος, την Ελλάδα και την Ιταλία. Η τροποποίηση του κανονισμού του Δουβλίνου έχει βαλτώσει αυτήν την κατάσταση εδώ και δύο χρόνια.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την υποστήριξη του Βερολίνου, προτείνει τη θέσπιση ποσοστώσεων για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων και μεταναστών μεταξύ των χωρών της ΕΕ, οι οποίες θα ισχύσουν σε περίπτωση κρίσης ανάλογης με εκείνη του 2015, όταν 1,26 εκατομμύριο άνθρωποι ζήτησαν άσυλο στην ΕΕ.
Όμως, πολλές χώρες, με επικεφαλής την Πολωνία και την Ουγγαρία, αρνούνται κατηγορηματικά κάθε ιδέα υποχρεωτικού διαμοιρασμού, προβάλλοντας την αντίθεση της κοινής τους γνώμης απέναντι σε τέτοια μέτρα.
Παρά την απουσία συναίνεσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθέτησε το 2015 το σχέδιο μετεγκατάστασης από την Ιταλία και την Ελλάδα με βάση υποχρεωτικές ποσοστώσεις. Το πρόγραμμα έληξε τον Σεπτέμβριο 2017 και ουδέποτε εφαρμόσθηκε στην πραγματικότητα.
«Πρόσκληση για σθεναρή υπεράσπιση μίας ανανεωμένης ευρωπαϊκής κυριαρχίας»
Επίσης, από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου, ο Μακρόν απηύθυνε πρόσκληση για τη σθεναρή υπεράσπιση μίας ανανεωμένης ευρωπαϊκής κυριαρχίας εναντίον μιας τάσης αυταρχισμού σε ορισμένες χώρες της ΕΕ. «Η απάντηση στον αυταρχισμό δεν πρέπει να είναι η αυταρχική (κυριαρχική) δημοκρατία, αλλά η κυριαρχία της δημοκρατίας», τόνισε, για να συμπληρώσει ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται έναν οδικό χάρτη για την μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης».
«Δεν θέλω να είμαι μέρος μίας γενιάς υπνοβατών. Θέλω να είμαι μέρος μίας γενιάς που έχει τη βούληση να υπερασπισθεί τη δημοκρατία της με σθένος. Δεν θα υποχωρήσω σε καμία σαγήνη για αυταρχικά καθεστώτα», επισήμανε καταληκτικά ο Μακρόν, σύμφωνα με όσα μεταφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.