Τη ριζική αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών στην Ελλάδα, ως αποτέλεσμα των σημερινών πρόωρων εκλογών, πρόβαλε ως πρώτη είδηση μαζί με τη διαγραφόμενη νίκη του σοσιαλιστή υποψήφιου Φρανσουά Ολάντ στις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, στο αποψινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων, η δημόσια αυστριακή τηλεόραση.
Όπως τονιζόταν, οι δύο μεγάλοι ηττημένοι των εκλογών 2012 είναι τα δύο μέχρι τώρα μεγαλύτερα κόμματα, ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία, των οποίων τα ποσοστά, σε σχέση με τις τελευταίες εκλογές, μειώθηκαν τουλάχιστον στο μισό, εξαιτίας της μισητής, στους περισσότερους πολίτες, πολιτικής λιτότητας, ενώ αύξηση της δύναμής τους είχαν μικρότερα, αριστερά και δεξιά κόμματα διαμαρτυρίας.
Στο σχετικό ρεπορτάζ, σημειωνόταν ότι η κρισιμότητα των σημερινών εκλογών δεν είχε να κάνει μόνον με τους εσωτερικούς πολιτικούς συσχετισμούς, αλλά και με την πορεία που θα ακολουθήσει μελλοντικά η χώρα, «υπέρ» ή «κατά» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η αυστριακή τηλεόραση μετέδωσε πως τεράστιες ήταν οι απώλειες για το ΠΑΣΟΚ, ενώ η Νέα Δημοκρατία, παρά τις μεγάλες απώλειές της, αναδεικνύεται πρώτο κόμμα.
Σε απευθείας σύνδεση, ο απεσταλμένος της Αυστριακής Ραδιοφωνίας- Τηλεόρασης στην Αθήνα, Ερνστ Γκέλεγκς, επισήμανε πως το μέχρι τώρα σίγουρο συμπέρασμα των εκλογών είναι πως τα δύο μέχρι τώρα μεγαλύτερα κόμματα, δεν είναι πλέον μεγάλα και πως τουλάχιστον επτά κόμματα, από τα οποία τα τρία για πρώτη φορά, εξασφαλίζουν την είσοδο στην ελληνική Βουλή, ενώ μπορεί ο αριθμός τους να ανέλθει στα ένδεκα.
Τόνισε ακόμη πως άγνωστο είναι ποια κόμματα θα μπορούσαν να σχηματίσουν κυβερνητικό συνασπισμό, ενώ, από τα κόμματα της Βουλής, μόνον τα δύο, Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, είναι υπέρ της συνέχισης της μέχρι τώρα πολιτικής λιτότητας, αλλά αυτά τα δύο δεν συγκεντρώνουν την απαραίτητη πλειοψηφία.
Σημείωνε επίσης πως, το πιθανόν, δεύτερο σε δύναμη κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, με ένα εξαιρετικά εντυπωσιακό αποτέλεσμα, απορρίπτει κατηγορηματικά αυτή την πολιτική, θέλει όμως την παραμονή στην ΕΕ, ενώ στη Βουλή «θα βρίσκεται το φασιστικό, καθαρά ρατσιστικό κόμμα Χρυσή Αυγή, που χαιρετά χιτλερικά».
Ήδη, στο πρωινό και μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων της αυστριακής τηλεόρασης, όπως και σε όλα τα ωριαία δελτία ειδήσεων του ραδιοφώνου επισημαίνονταν, αφενός η αναμενόμενη μεγάλη αλλαγή στους συσχετισμούς των πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα και αφετέρου η δυσκολία σχηματισμού κυβέρνησης, αλλά και η εικασία πως το διακύβευμα αυτών των εκλογών μπορεί να είναι η παραμονή ή όχι της Ελλάδας στην ευρωζώνη.
Οι ελληνικές εκλογές κυριαρχούν και στα δημοσιεύματα των φύλλων του Σαββατοκύριακου σχεδόν του συνόλου των αυστριακών εφημερίδων -σε συνδυασμό και με τις σημερινές προεδρικές εκλογές στη Γαλλία- στα οποία υπογραμμίζεται η κρισιμότητά τους τόσο για την πορεία της Ελλάδας, όσο και για τις εξελίξεις στην Ευρώπη, ο κατακερματισμός του πολιτικού σκηνικού, καθώς και η τιμωρία των κυβερνώντων για τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης.
Στα δημοσιεύματα επισημαίνεται ακόμη ότι και μετά τις εκλογές υπάρχει κίνδυνος συνέχισης της αστάθειας, πως εξαιτίας της μεγάλης ανεργίας και της βαθιάς ύφεσης, οι εκλογές συνιστούν ψήφο διαμαρτυρίας, οργής και απογοήτευσης, ενώ το ερώτημα που τίθεται για την Ευρώπη είναι εκείνο της μελλοντικής ελληνικής κυβέρνησης που θα μπορεί να χειριστεί την κρίση, να εκπληρώσει τους όρους λιτότητας και να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.