Τη έγκριση της συριακής κυβέρνησης, για να στείλουν στη χώρα περισσότερους εργαζόμενους σε υπηρεσίες αρωγής ώστε να στηρίξουν τους περίπου ένα εκατομμύριο ανθρώπους που χρειάζονται κατεπειγόντως ανθρωπιστική βοήθεια, ελπίζουν να λάβουν τις επόμενες μέρες τα Ηνωμένα Έθνη.
Η Συρία έχει παραδεχτεί ότι υπάρχουν «σοβαρές ανάγκες» και ότι απαιτείται ανάληψη δράσης, όμως τα τεχνικά θέματα και η παραχώρηση βίζας στο προσωπικό του ΟΗΕ είναι ακόμη υπό συζήτηση, όπως δήλωσε ο Τζον Γκινγκ, ο διευθυντής επιχειρήσεων του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του οργανισμού.
«Το θέμα είναι να εφαρμοστούν αυτά τα σχέδια. Για αυτό χρειάζεται να κινητοποιηθούμε πιο αποτελεσματικά. Το επόμενο βήμα που θέλουμε να ολοκληρωθεί μέσα σε μερικές ημέρες είναι να πετύχουμε μια συμφωνία για την εφαρμογή του σχεδίου» είπε στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση του Ανθρωπιστικού Φόρουμ για τη Συρία που έγινε στη Γενεύη και στο οποίο συζητήθηκε η παροχή βοήθειας ύψους 180 εκατομμυρίων δολαρίων για τους επόμενους έξι μήνες.
Ο Φάισαλ Χάμπαζ Χαμούι, ο πρεσβευτής της Συρίας στο γραφείο του ΟΗΕ στη Γενεύη, παρέστη στις συνομιλίες, που έγιναν κεκλεισμένων των θυρών, μαζί με αντιπροσώπους των δωρητριών χωρών και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας.
Μιλώντας ξεχωριστά στους δημοσιογράφους ο Χαμούι είπε ότι η συνάντηση ήταν εποικοδομητική αλλά κατηγόρησε ορισμένες αντιπροσωπείες, τις οποίες δεν κατονόμασε, ότι προσπαθούν να πολιτικοποιήσουν το θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας.
«Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε αλλά ελπίζουμε ότι θα έρθουν για να μπουν από την πόρτα, όχι από το παράθυρο. Δεν έχουμε κρίση στη Συρία, η χώρα δεν είναι Σομαλία» υποστήριξε.
Μέχρι σήμερα στη Συρία ο μοναδικός διεθνής οργανισμός που λειτουργεί είναι η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού. Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ έχουν στείλει ορισμένα εφόδια για να μοιραστούν στους κατοίκους από τη Συριακή Ερυθρά Ημισέληνο.