«Θα καταγγείλω όσους χρησιμοποίησαν τα χρήματα του κόμματος για να ανακαινίσουν το σπίτι μου», δήλωσε ο ηγέτης της Λέγκας του Βορρά, Ουμπέρτο Μπόσι, στο πλαίσιο της έρευνας για υπεξαίρεση δημόσιας χρηματοδότησης, με κύριο κατηγορούμενο των πρώην ταμία του κόμματος, Φραντσέσκο Μπελσίτο.

Ο Μπελσίτο, μετά τη χθεσινή σύσκεψη με τους ιθύνοντες της Λέγκας, αποφάσισε να παραιτηθεί, αλλά οι εισαγγελείς είχαν ήδη αφήσει να διαρρεύσει ότι «οι κρατικές χρηματοδοτήσεις, σύμφωνα με τα όσα προέκυψαν έως τώρα, χρησιμοποιήθηκαν για προσωπικό όφελος της οικογένειας του γραμματέα της Λέγκας».

Σε δεύτερη δήλωσή του στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Αnsa, ο Μπόσι ανασκεύασε τις αρχικές του δηλώσεις και τόνισε ότι, στην πραγματικότητα, «δεν ξοδεύτηκαν ποτέ χρήματα του κόμματος για την ανακαίνιση του σπιτιού του. Κάτι που αποδεικνύεται από το ότι ακόμη χρωστάει χρήματα στην εταιρία που ανέλαβε την εκτέλεση των έργων».

«Για το λόγο αυτό, θα μηνύσω οποιονδήποτε υποστηρίζει το αντίθετο», πρόσθεσε ο γραμματέας της Λέγκας του Βορρά.

Και ο πρωτότοκος γιος του Ουμπέρτο Μπόσι, ο Ρέντσο, δηλώνει ότι «ουδέποτε έλαβε χρήματα από το κόμμα και το ίδιο ισχύει και για την οικογένειά του».

Ο ιταλικός Τύπος, όμως, κάνει λόγο για πραγματική «θύελλα». Οι εισαγγελείς της Νάπολης, στο μεταξύ (που ξεκίνησαν τις έρευνες σε συνεργασία με τους συναδέλφους τους του Μιλάνου και του Ρέτζιο Καλάμπρια), την ώρα αυτή, ανακρίνουν την γραμματέα του Μπόσι, Ντανιέλα Κανταμέσα.

Η εφημερίδα Κοριέρε Ντέλα Σέρα αναφέρει χαρακτηριστικά, ότι σύμφωνα με την έρευνα, «μέρος των κρατικών χρηματοδοτήσεων για την κάλυψη των εκλογικών εξόδων χρησιμοποιήθηκε από τον πρώην ταμία της Λέγκας για να καλύψει τόσο για τα παιδιά του Μπόσσι, όσο και για την Ρόζι Μάουρο, επικεφαλής του συνδικάτου που πρόκειται στο συγκεκριμένο κόμμα, έξοδα ταξιδιών, δείπνων και ξενοδοχείων».

Επιπλέον ποσά φέρονται επίσης ότι χρησιμοποιήθηκαν για την ανακαίνιση της βίλας του αρχηγού της Λέγκας στο Τζεμόνιο, έξω από το Μιλάνο.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία των ερευνών, τέλος, ο πρώην ταμίας του κόμματος φέρεται να χρηματίστηκε από τον επιχειρηματία Στέφανο Μπονέτ, με ένα μεγάλο ποσό που λέγεται ότι είχε τοποθετηθεί μέσα σε ένα καπέλο και σε μια ειδική, χάρτινη συσκευασία για την μεταφορά κρασιών.