Αν και το έκανε με αρκετή καθυστέρηση, τελικά η Χίλαρι Κλίντον απέλυσε έναν σύμβουλό της στην προεκλογική εκστρατεία του 2008, ο οποίος κατηγορήθηκε για σεξουαλική παρενόχληση. Μέσω μιας μακροσκελούς ανάρτησής της στο Facebook, εξήγησε τους λόγους που της πήρε κοντά στα δέκα χρόνια για να προβεί σε μια τέτοια κίνηση.
Παράλληλα, παραδέχθηκε ότι τώρα δεν θα ενεργούσε με τον ίδιο τρόπο, αν και εξήγησε λεπτομερώς το σκεπτικό πίσω από την απόφασή της.
Μετά την καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση εναντίον μιας συνεργάτιδάς του, ο Μπερνς Στράιντερ στερήθηκε του μισθού του και του ζητήθηκε να λάβει τη βοήθεια ειδικού. Αργότερα, απολύθηκε από μια άλλη προεκλογική εκστρατεία, αφού κατηγορήθηκε εκ νέου για τον ίδιο λόγο.
Πάντως, απορία προκάλεσε η απόφαση της Χίλαρι Κλίντον να αναφερθεί στο συμβάν αυτό, για το οποίο έγραψε η New York Times την προηγούμενη εβδομάδα, λίγη ώρα πριν από την πρώτη ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ για την Κατάσταση της Ένωσης. Η 30χρονη γυναίκα που κατήγγειλε τη σεξουαλική παρενόχληση εργαζόταν στο ίδιο γραφείο με τον Στράιντερ, επεσήμανε η εφημερίδα της Νέας Υόρκης.
Σύμφωνα με τους Times της αμερικάνικης μεγαλούπολης, που επικαλούνται τρία στελέχη της προεκλογικής εκστρατείας της Κλίντον, η νεαρή γυναίκα είχε πει σε ανώτερό της ότι ο Στράιντερ της έκανε μασάζ στους ώμους, τη φίλησε στο μέτωπο και της έστειλε mail με υπονοούμενα.
Όταν διεξήχθη έρευνα για τις καταγγελίες της, δύο σύμβουλοι, περιλαμβανομένου του επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας, πρότειναν την απόλυσή του. Όμως, η Κλίντον ανέθεσε νέα εργασία στην 30χρονη γυναίκα και άφησε τον Στράιντερ στη θέση του.
Η υπόθεση έχει προκαλέσει ερωτήματα για την ορθότητα της κρίσης της Χίλαρι Κλίντον, αλλά και τις δηλώσεις της περί της δέσμευσής της στην προώθηση των γυναικών.
Στην ανάρτησή της στο Facebook εξήγησε: «Με ρωτούν γιατί επέτρεψα σε έναν εργαζόμενο στην προεκλογική μου εκστρατεία το 2008 να κρατήσει τη θέση του παρά την απρεπή του συμπεριφορά στον χώρο εργασίας. Η σύντομη απάντηση είναι αυτή: Αν το έκανα ξανά, δεν του το επέτρεπα».
Πρόσθεσε, επίσης, ότι κατανοεί τα ερωτήματα που εγείρονται αναφορικά με την αντιμετώπιση από την ίδια της υπόθεσης αυτής, με δεδομένο το έργο της με στόχο «τη στήριξη και την ενδυνάμωση των γυναικών».
Σημείωσε, παρόλα αυτά, ότι έλαβε την απόφαση αυτή «διότι πίστευα ότι η απόλυσή του δεν θα ήταν η καλύτερη λύση στο πρόβλημα. Έπρεπε να τιμωρηθεί, να αλλάξει συμπεριφορά και να κατανοήσει γιατί οι πράξεις του δεν ήταν σωστές. Η νεαρή γυναίκα έπρεπε να μπορέσει να προοδεύσει και να αισθανθεί ασφαλής».
«Πίστευα ότι θα μπορούσαν να γίνουν και τα δύο χωρίς να χάσει τη δουλειά του», επισήμανε η Κλίντον, ενώ πρόσθεσε ότι έχει επικοινωνήσει με τη συγκεκριμένη γυναίκα. Υπογράμμισε, όμως, ότι τα γεγονότα εκτυλίχθηκαν πολύ πριν από «τη σεισμική αλλαγή» της κοινωνίας απέναντι στη σεξουαλική παρενόχληση.
Ο Στράιντερ ήταν σύμβουλος της Κλίντον σε θρησκευτικά θέματα και εξακολούθησε να της στέλνει αποσπάσματα από τη Βίβλο τα τελευταία χρόνια, αναφέρει η New York Times. Το κεντρικό πρόσωπο της υπόθεσης, ωστόσο, δεν έχει σχολιάσει ακόμη αυτές τις κατηγορίες.