Μια νέα εκδοχή του σχεδίου ψηφίσματος για τη Συρία, συζητούν οι χώρες-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο περιέχει «παραχωρήσεις» προς τη Ρωσία με την ελπίδα ότι η Μόσχα θα άρει την απειλή πως θα το καταψηφίσει, δήλωσαν σήμερα διπλωμάτες.
Η νέα εκδοχή του κειμένου, η οποία συντάχθηκε μετά από διαπραγματεύσεις μεταξύ των πρεσβευτών των 15 χωρών-μελών, δεν δίνει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη διαδικασία της δημοκρατικής μετάβασης που συμφωνήθηκε από τον Αραβικό Σύνδεσμο τον Ιανουάριο, στο σχέδιο διευθέτησης της συριακής κρίσης.
Το σχέδιο απόφασης υποστηρίζει την απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου της 22ας Ιανουαρίου. Αλλά οι λεπτομέρειες της διαδικασίας μετάβασης, κυρίως της μεταβίβασης της εξουσίας του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ στο αντιπρόεδρό του, δεν αναφέρονται πλέον ρητώς, σύμφωνα με τις πηγές αυτές.
Οι αποφάσεις του Συνδέσμου «δεν διευκρινίζονται στο τελευταίο κείμενο, αλλά κατανοούμε πλήρως σε τι αναφέρεται» υποστήριξε ένας δυτικός διπλωμάτης.
«Το ουσιαστικό», εξηγεί άλλος διπλωμάτης, «είναι ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας υποστηρίζει το σχέδιο του Αραβικού Συνδέσμου κι ότι υπάρχει μια ρήτρα που προβλέπει ότι το Συμβούλιο θα κάνει μια εκτίμηση της κατάστασης τρεις εβδομάδες μετά την έγκριση του ψηφίσματος».
Η Ρωσία και η Ινδία κυρίως, επέμειναν από την αρχή της διαπραγμάτευσης να μην προδικάζει το Συμβούλιο το αποτέλεσμα μιας δημοκρατικής μετάβασης στη Συρία, ζητώντας εκ των προτέρων να εκχωρήσει την εξουσία ο Πρόεδρος Άσαντ.
Το κείμενο δεν περιλαμβάνει επίσης την αναφορά στις οικονομικές κυρώσεις που αποφασίστηκαν από τον Αραβικό Σύνδεσμο κατά της Δαμασκού, το Νοέμβριο του 2011, καθώς και μια παράγραφο στην οποία το Συμβούλιο εξέφραζε ανησυχία για τις πωλήσεις όπλων προς τη Συρία, που η Μόσχα θέλει να συνεχίσει.
Η Ρωσία δεν έχει ακόμη αντιδράσει στο νέο κείμενο, το οποίο εστάλη στις πρωτεύουσες των κρατών-μελών του ΣΑ προς εξέταση. «Δεν ξέρουμε τι θα πουν οι Ρώσοι» σήμερα, όταν οι συνομιλίες ανάμεσα στους πρεσβευτές θα ξαναρχίσουν το απόγευμα, εξήγησε ένας διπλωμάτης.
Μέχρι τώρα, η Ρωσία ήταν ανένδοτη και ο αντιπρόσωπός της στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν απειλούσε με ρωσικό βέτο εάν ετίθετο σε ψηφοφορία στο Συμβούλιο «ένα κείμενο που θα θεωρούσαμε λανθασμένο».