«Εξαιρετικά ανήσυχη» δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, για την κλιμάκωση της παρενόχλησης και της δίωξης των διαχειριστών ιστολογίων στο Ιράν, και κάλεσε την Τεχεράνη να μην εκτελέσει ορισμένους από αυτούς οι οποίοι έχουν καταδικαστεί σε θάνατο.
«Είμαι εξαιρετικά ανήσυχη για την αυξανόμενη παρενόχληση και δίωξη των δημοσιογράφων και των μπλόγκερ στο Διαδίκτυο στο Ιράν. Το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης είναι ένα θεμελιώδες δικαίωμα διεθνώς αναγνωρισμένο και το Ιράν είχε ελεύθερα δεσμευτεί να το σεβαστεί» υπογραμμίζει η Άστον σε ανακοίνωσή της.
Αποκαλύπτοντας ότι τουλάχιστον τέσσερις ιστολόγοι και πληροφορικοί, ανάμεσά τους ο ιρανός ειδικός στην πληροφορική Σαΐντ Μαλεκπούρ, έχουν καταδικαστεί σε θάνατο για προσβολή του Ισλάμ και για «διάδοση της διαφθοράς στη Γη» η Άστον ζητεί από την Τεχεράνη να επανεξετάσει αυτές τις καταδίκες και να θεσπίσει μορατόριουμ για τη θανατική ποινή.
Το Ανώτατο Δικαστήριο έχει επικυρώσει την καταδίκη σε θάνατο του Σαΐντ Μαλεκπούρ, που κατηγορήθηκε ότι διαχειριζόταν μια πορνογραφική ιστοσελίδα, μετέδωσε την Κυριακή το πρακτορείο Fars.
Η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε στις 20 Ιανουαρίου από τις ιρανικές αρχές να μην εκτελέσουν τον κ. Μαλεκπούρ, ο οποίος ζει στον Καναδά, αλλά συνελήφθη το 2008 κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του στο Ιράν. Ο 36χρονος ειδικός στην πληροφορική ήταν θύμα, εν αγνοία του, της δόλιας χρήση των προγραμμάτων του για τη μετάδοση εικόνων πορνογραφικού περιεχομένου, σύμφωνα με τη διεθνή οργάνωση.
Η Αμνηστία διευκρίνισε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο έχει επικυρώσει την καταδίκη σε θάνατο του Μαλεκπούρ για «εξύβριση του Ισλάμ» και ότι αυτή η ποινή μπορεί να εκτελεστεί οποιαδήποτε στιγμή.