Ακύρωσε ο συγγραφέας Σάλμαν Ράσντι τη συμμετοχή του σε φεστιβάλ λογοτεχνίας στην Ινδία καθώς οι αρχές τον προειδοποίησαν πως πιθανώς να απειληθεί η ζωή του στην εκδήλωση. Μουσουλμανικές ομάδες είχαν ήδη προειδοποιήσει πως θα τον υποδέχονταν με διαδηλώσεις.

Ινδοί μουσουλμάνοι αντέδρασαν μετά την πρόσκληση του Ράσντι στο μεγαλύτερο λογοτεχνικό φεστιβάλ της Ασίας και κάλεσαν την κυβέρνηση να μην επιτρέψει την είσοδο του 65χρονου συγγραφέα στη χώρα.

«Ενημερώθηκα από πηγές ασφαλείας πως πληρωμένοι δολοφόνοι από τον υπόκοσμο της Μουμπάι ενδέχεται να βρίσκονται καθ’ οδόν για το Τζαιμπούρ για να με εξολοθρεύσουν», ανέφερε ο Ράσντι σε μήνυμά του που διάβασε ο παραγωγός του φεστιβάλ.

«Παρότι έχω αμφιβολίες για την ακρίβεια της πληροφορίας, θα ήταν ανεύθυνο εκ μέρους μου να έρθω στο φεστιβάλ υπό αυτές τις συνθήκες», πρόσθετε.

Ο βρετανο-ινδός συγγραφέας επρόκειτο να μιλήσει την πρώτη μέρα του πενθήμερου φεστιβάλ στο Τζαϊπούρ αλλά οι διοργανωτές αφαίρεσαν το όνομά του από τη λίστα των ομιλητών. Τελικά ο Ράσντι θα συμμετάσχει στο φεστιβάλ σε σύνδεση μέσω βίντεο.

Το βιβλίο «Σατανικοί Στίχοι» που κυκλοφόρησε ο Ράσντι το 1988 έχει απαγορευτεί στην Ινδία. Το βιβλίο είχε προκαλέσει μεγάλη οργή και το 1989 είχε εκδοθεί στο Ιράν «φέτβα», η οποία διέταζε την εκτέλεση του. Εννέα χρόνια αργότερα το 1998, το Ιράν απέσυρε την απόφαση εκτέλεσης του συγγραφέα, αλλά αρκετές «σκληροπυρηνικές» ισλαμικές ομάδες δήλωσαν ότι η απόφαση είναι μη αναστρέψιμη.