Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να διασφαλίσει ότι η Ουγγαρία θα τηρήσει όλους τους βασικούς νόμους της, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο σήμερα.

Η συντηρητική κυβέρνηση της Ουγγαρίας επικρίνεται για μια σειρά νέων νόμων και τροποποιήσεων του Συντάγματος. Σύμφωνα με όσους διαφωνούν με το περιεχόμενό των νομοθετημάτων και των συνταγματικών τροπολογιών, η κυβέρνηση αποκτά ως μη όφειλε υπερεξουσίες σε ένα ευρύ φάσμα, από τα χρηματοοικονομικά ως τον εκλογικό νόμο.

«Μέρος της νομοθεσίας μπορεί πράγματι να παραβιάζει την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και τις Ευρωπαϊκές αρχές», είπε ο Μπαρόζο από την Κοπεγχάγη όπου βρίσκεται.

«Έτσι, θα χρησιμοποιήσουμε όλη την ισχύ μας για να διασφαλίσουμε ότι η Ουγγαρία συμμορφώνεται με τις αρχές και τις αξίες και τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είμαι πεπεισμένος ότι θα το επιτύχουμε αυτό», πρόσθεσε.

Η Δανή πρωθυπουργός Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ, η οποία συναντήθηκε με τον Μπαρόζο -η χώρα της έχει την κυλιόμενη προεδρία της ΕΕ- επέλεξε να σιωπήσει για το ουγγρικό ζήτημα.

Χθες η Επιτροπή ανέβαλε για την επόμενη εβδομάδα την ανακοίνωση της οριστικής της απόφασης σχετικά με το εάν και κατά πόσον οι νέοι νόμοι που επικύρωσε η Ουγγαρία, ειδικά αυτός που φέρεται να περιορίζει την ανεξαρτησία της κεντρικής της τράπεζας, παραβιάζουν τους κανόνες της ΕΕ.

Ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ είπε ότι η Επιτροπή «οπωσδήποτε» θα πρέπει να αναμένεται ότι θα προσαγάγει την Ουγγαρία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το θέμα όταν συνεδριάσει την προσεχή Τρίτη.

Ο Μπαρόζο εξάλλου επανέλαβε σήμερα ότι τάσσεται υπέρ της περαιτέρω ενίσχυσης των ταμείων «διάσωσης» της ΕΕ, για να καθησυχαστούν οι αγορές, παρά την αντίθεση της Γερμανίας σε τέτοιου είδους κινήσεις αυτή τη στιγμή.

«Ναι, πρέπει να κάνουμε περισσότερα σε ό,τι αφορά το ‘τείχος προστασίας’» για την ευρωζώνη, είπε ο Μπαρόζο στη συνέντευξη Τύπου στην Κοπεγχάγη.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύεται να ενισχύσει την δύναμη πυρός και να καταστήσει τα ταμεία διάσωσης όσο περισσότερο αξιόπιστα είναι δυνατόν, αυτό είναι σημαντικό για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών», επισήμανε.