Ο υποψήφιος για την προεδρία της Γαλλίας Ντομινίκ ντε Βιλπέν θα καταθέσει στο πλαίσιο ανάκρισης για παράνομη χρηματοδότηση προεκλογικής εκστρατείας στις εκλογές του 1995, μια υπόθεση η οποία έχει θέσει τον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, τότε υπουργό προϋπολογισμού, κάτω από εξονυχιστικό έλεγχο.

Ο ντε Βιλπέν δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Canal+ ότι θα μιλήσει την Δευτέρα στον ανακριτή για την υπόθεση. Η έρευνα έχει στόχο να αποσαφηνιστεί εάν παράνομες «μίζες» από πωλήσεις όπλων στο Πακιστάν χρησιμοποιήθηκαν για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του Εντουάρ Μπαλαντίρ για τις προεδρικές εκλογές.

Ο Σαρκοζί, ο οποίος είχε εργαστεί ως εκπρόσωπος της εκστρατείας του Μπαλαντίρ, έχει επανειλημμένα αρνηθεί οποιαδήποτε συμμετοχή σε παράνομη χρηματοδότηση προεκλογικής εκστρατείας, ενώ προστατεύεται με ασυλία από τις διώξεις έως το τέλος της προεδρικής του θητείας, τον προσεχή Μάιο.

Αλλά η κατάθεση του Βιλπέν, λιγότερο από τέσσερις μήνες πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, ίσως εκτρέψει το ενδιαφέρον από την προεκλογική εκστρατεία. Ο Σαρκοζί πασχίζει να αντιστρέψει το πολιτικό κλίμα που αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με τις οποίες βρίσκεται αρκετά πίσω από τον Σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ.

«Η κατάθεση θα γίνει την Δευτέρα και είμαι πολύ ευχαριστημένος για την ευκαιρία να συμβάλω στην αλήθεια», δήλωσε ο Βιλπέν.

Πρώην πρωθυπουργός και ανεξάρτητος υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές, ο Βιλπέν ήταν επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου του πρώην Προέδρου Ζακ Σιράκ, το 1995, όταν ο Μπαλαντίρ υποχρεώθηκε να βγει από την εκλογική κούρσα, ανοίγοντας το δρόμο για την εκλογή του Σιράκ.

Ο αγώνας βάθυνε μια προσωπική αντιπαλότητα μεταξύ Βιλπέν και Σαρκοζί, η οποία κορυφώθηκε το 2008, κατά τη διάρκεια της λεγόμενης υπόθεσης «Clearstream», και έγινε βασικό στοιχείο της γαλλικής πολιτικής ζωής, ενώ στη συνέχεια έγινε και ταινία για την άνοδο του Σαρκοζί στην εξουσία.

Η αριστερή εφημερίδα Lib?ration δημοσίευσε την Δευτέρα άρθρο με τον τίτλο «ο Σαρκοζί ήξερε». Επικαλείται νομικά έγγραφα στα οποία ένας πρώην υπάλληλος του υπουργείου Άμυνας, ο Ζεράρ Φιλιπ Μεναγιάς, λέει ότι ο Σαρκοζί θα πρέπει να γνώριζε ότι οι παράνομες μίζες χρησιμοποιήθηκαν για τη χρηματοδότηση προεκλογικής εκστρατείας, επειδή ο τελευταίος ήταν υπουργός Προϋπολογισμού την εποχή εκείνη.

Ο ανακριτής Ρενό βαν Ρουιμπεκέ διερευνά ένα σύνδεσμο ανάμεσα στις μίζες, που πιθανολογείται να προέρχονται από πωλήσεις υποβρυχίων στο Πακιστάν, και τη βομβιστική επίθεση του 2002 στο Καράτσι από την οποία 11 γάλλοι εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους.

Η έρευνα επιδιώκει να καθορίσει εάν η επίθεση έγινε σε αντίποινα για τη απόφαση του Σιράκ να σταματήσει την πρακτική της λήψης προμηθειών από τις πωλήσεις όπλων.

Ο Νικολά Μπαζίρ, φίλος του Σαρκοζί και πρώην προσωπάρχης του Μπαλαντίρ, συνελήφθη τον περασμένο Σεπτέμβριο για τον πιθανολογούμενο ρόλο του στην διαχείριση των μιζών, ενώ ο Τιερί Γκομπέρ, συνεργάτης του Σαρκοζί, είχε αντιμετωπίσει έρευνα.