Η αγαπημένη τούρτα των παλιών ζαχαροπλαστείων, το κλασικό γλύκισμα των περασμένων δεκαετιών που κυριαρχούσε στα τραπεζάκια των τότε μοδάτων ζαχαροπλαστείων, δεν είναι άλλο από τη Σεράνο.

Η καταγωγή του διάσημου γλυκού της δεκαετίας του ’60 δεν έχει εξακριβωθεί ακόμη. Μία από τις επικρατέστερες εκδοχές συνδέεται με την Ελλάδα.

Η Rosita Serrano ήταν διάσημη τραγουδίστρια, μικρόσωμη αλλά γεμάτη πάθος στις ερμηνείες της. Έγινε αντικείμενο πόθου για τους άντρες της υφηλίου και ζήλιας για τις γυναίκες. Για τα μάτια της και μόνο ένας ζαχαροπλάστης στη Φωκίωνος λέγεται ότι έδωσε το όνομά της στη διάσημη πάστα Σεράνο.

Η Rosita Serrano, γεννήθηκε στη Βίνα Ντελ Μαρ της Χιλής στις 10 Ιουνίου 1914. Κόρη διπλωμάτη που ταξίδεψε στην Ευρώπη συνοδεία της μητέρας της και κατόρθωσε να καλλιεργήσει το ταλέντο της, την φωνής της. Μια βέρα σοπράνο που τραγούδησε στις μεγαλύτερες αίθουσες του κόσμου με ένα μοναδικό πάθος και ξεχώριζε για την γοητεία της. Μάλιστα, είχε υπογράψει και συμβόλαιο με την γερμανική Telefunken.

rosita2Η Γερμανία φαίνεται να ταιριάζει στη νεαρή και ωραία σοπράνο, η οποία αρχίζει να κλέβει τις γερμανικές καρδιές και να μετράει επιτυχίες.

Το 1941 και ενώ οι ναζί ρίχνουν τη βαριά σκιά τους σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα, μεταφέροντας σε όλη την ήπειρο τον εφιάλτη του πολέμου, η Serrano γίνεται η αγαπημένη τραγουδίστρια του Γκέμπελς.

Αυτή η γνωριμία θα την βοηθήσει επαγγελματικά, ωστόσο θα αποτελέσει βαριά υποθήκη για το μέλλον της. Με τη μεσολάβηση του Γκέμπελς δίνει μια σειρά συναυλιών σε ραδιοφωνικές εκπομπές για τη Βέρμαχτ. Το 1940 το τραγούδι της «La Paloma» γίνεται το δημοφιλέστερο άκουσμα στη Γερμανία. Η καριέρα της στη ναζιστική Γερμανία τελείωσε άδοξα το 1943, όταν κατά τη διάρκεια περιοδείας στη Σουηδία, κατηγορήθηκε ως «κατάσκοπος», διότι είχε δώσει παράσταση υπέρ των Εβραίων προσφύγων.

Επόμενος σταθμός, Ελλάδα!

Το πέρασμά της από τη χώρα μας υπήρξε σύντομο, όχι όμως και οι εντυπώσεις που άφησε πίσω της.

Στην Αθήνα ήρθε για πρώτη φορά 1946 για εμφανίσεις στο «Αριζόνα». Ο Τύπος την υποδέχτηκε σαν σταρ. Όλοι ήθελαν να ακούσουν το «Αηδόνι της Χιλής». Γνωρίζεται με τον Γιάννη Σπάρτακο ο οποίος και της χαρίζει μεγάλες επιτυχίες.

Δεν είναι ακριβώς γνωστό πώς σχετίστηκε με την εγχώρια ντίβα της εποχής Σοφία Βέμπο, ωστόσο οι δυο τους συνεργάστηκαν σε διάφορες συναυλίες, οι οποίες έγιναν για φιλανθρωπικό σκοπό.

Η γνωριμία με τον Παπανδρέου και το τροχαίο μετά το πάρτι

rosita3

Η Rosita Serrano έρχεται και πάλι στη χώρα μας το 1951, περίπου μια πενταετία μετά την πρώτη της επίσκεψη. Λόγω της γνωριμίας της με την Βέμπο, είχε γνωρίσει εξέχοντα μέλη της αθηναϊκής κοινωνίας, μεταξύ αυτών και τον αείμνηστο Γεώργιο Παπανδρέου.

Η πρόσκληση από το Καστρί ήταν θέμα ημερών. Ένα βράδυ η Σοφία Βέμπο με την αδελφή της Αλίκη, ο Μίμης Τραϊφόρος, ο ενδυματολόγος Σκαλιντώ και η δημοφιλής Rosita Serrano βρέθηκαν στην ιστορική βίλα του Γεωργίου Παπανδρέου στο Καστρί.

Λεπτομέρειες από το πάρτι που ακολούθησε δεν έγιναν γνωστές, ωστόσο αυτό που έγινε γνωστό ήταν τα παρελκόμενα του γλεντιού.

Στην επιστροφή προς την Αθήνα τα ξημερώματα, η Rosita Serrano οδηγούσε ένα κάμπριο, το οποίο ξέφυγε από τον δρόμο. Η τραγουδίστρια έχασε τον έλεγχο και οι επιβαίνοντες στο αμάξι βρέθηκαν στα χωράφια. Το ατύχημα δεν φάνηκε σοβαρό κι έτσι συνέχισαν την διαδρομή τους.

Φτάνοντας όμως στο ύψος της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα η δημοφιλής τραγουδίστρια, συγκρούστηκε με σφοδρότητα με ένα λεωφορείο. Οι επιβάτες του λεωφορείου γλίτωσαν με μικροτραυματισμούς.

Παρά τις προσπάθειες να μην γίνει ντόρος, η ιστορία δημοσιοποιήθηκε. Μάλιστα, ο Παπανδρέου αναγκάστηκε να στείλει επίσημα επιστολή διάψευσης, υποστηρίζοντας πως η συνάντηση στο Καστρί δεν ήταν «κραιπάλη» αλλά μία κοινωνική εκδήλωση!

Η ιστορία δεν έληξε με τη διευκρινιστική επιστολή του Παπανδρέου. Η υπόθεση έφτασε στα δικαστήρια και η Rosita Serrano, η οποία στο μεταξύ είχε φύγει από τη χώρα, καταδικάστηκε ερήμην σε τέσσερις μήνες φυλάκιση. Δύο χρόνια αργότερα, το 1953, όταν επισκέφτηκε για τρίτη φορά την Αθήνα, εκδικάστηκε η έφεσή της και η τραγουδίστρια αθωώθηκε. Πολλοί ήταν εκείνοι οι οποίοι μίλησαν για «σκανδαλώδεις άνωθεν παρεμβάσεις»…

Η γλύκα της Serrano έγινε πάστα

Η Serrano ήλθε τουλάχιστον ακόμη δύο φορές στην πατρίδα μας, με τελευταία -μάλλον- το 1960.

Ο θεατρικός συγγραφέας και σεναριογράφος Νίκος Καμπάνης έγραψε ότι η καλλιτέχνιδα σύχναζε σε κάποιο ζαχαροπλαστείο της Φωκίωνος και ο επιχειρηματίας του καταστήματος, γοητευμένος από την παρουσία της, βάφτισε έτσι τη σοκολατίνα Σεράνο! Ωστόσο, σώζονται και άλλες εκδοχές για το όνομά της…

Λίγοι πλέον θυμούνται τη γλυκιά σοπράνο ή το φημολογούμενο ειδύλλιό της με το Γεώργιο Παπανδρέου και την θρυλούμενη ένταση που προκάλεσε στη σχέση του με την τότε σύντροφό του, ηθοποιό Κυβέλη.

Η Serrano πέρασε τις τελευταίες δεκαετίες της ζωής της στην πατρίδα της. Οι συμπατριώτες της δεν της συγχώρησαν ποτέ τα χρόνια της καριέρας της στη Γερμανία, την εποχή των ναζί. Έφυγε από τη ζωή πάμπτωχη, στο Σαντιάγο της Χιλής, στις 6 Απριλίου 1997, και οι βιογράφοι της αγνοούν εντελώς την παρουσία της στην Ελλάδα.