Η λάμψη του ηλιοβασιλέματος στο χιονισμένο οροπέδιο είναι μία γοητευτική εισαγωγή για τη νύχτα που έρχεται στο Θιβέτ – ένας παράδεισος αυτών που παρατηρούν τα αστέρια.
Ο Σιάο Μπέι, τουριστικός ξεναγός στην Αυτόνομη Περιφέρεια του Θιβέτ της νοτιοδυτικής Κίνας, βγάζει το κινητό και ανοίγει μία εφαρμογή για τους χάρτες των αστεριών για να εντοπίσει το σημείο από όπου θα κάνει την εμφάνισή του ο γαλαξίας. Στη συνέχεια οδηγεί τους τουρίστες στο κατάλληλο μέρος για να τοποθετήσουν τις φωτογραφικές τους κάμερες εν αναμονή των αστεριών στον ουρανό των Ιμαλαΐων.
Την προηγούμενη νύχτα έπεσαν σε μία λακκούβα στην προσπάθειά τους να αιχμαλωτίσουν την αντανάκλαση των αστεριών και του Όρους Καΐλάς, του ιερού βουνού των Θιβετιανών. Απόψε ξαπλώνουν καταγής για να δουν τους περιστασιακούς μετεωρίτες που πετούν πάνω από τα ερείπια του μυστηριώδους Βασιλείου Γκουζ, ηλικίας 1.000 ετών, στο δυτικό Θιβέτ.
Τα τελευταία τρία χρόνια ο Σιάο Μπέι και οι συνεργάτες του διευθύνουν ένα «υπαίθριο» τουριστικό γραφείο το οποίο πραγματοποιεί περιηγήσεις παρατήρησης αστεριών.
Η θεαματική βροχή των Περσίδων (γνωστά και ως πεφταστέρια) τον περασμένο Αύγουστο προσήλκυσε περίπου 70 τουρίστες. Η πλειοψηφία αυτών ήταν από μεγάλες πόλεις όπως το Πεκίνο, η Σανγκάη και το Γκουανγκτζόου, όπου ο έναστρος ουρανός αποτελεί μία πολυτέλεια. Πολλοί από αυτούς βλέπουν στο Θιβέτ για πρώτη φορά στη ζωή τους το γαλαξιακό σύστημα και τραβάνε τις πρώτες φωτογραφίες του έναστρου ουρανού.
Το 2014 ο Σιάο Μπέι συνόδευσε εμπειρογνώμονες από την Αστρονομική Εταιρεία του Γκουανγκτζόου στο Θιβέτ για να τραβήξουν φωτογραφίες της έναστρης νύχτας. Τότε ήταν η πρώτη φορά που έμεινε εκστασιασμένος με το θέαμα του λαμπρού έναστρου ουρανού. Οι εμπειρογνώμονες του είπαν ότι δεν μπορούσαν να προβλέψουν εάν ο φακός θα συνελάμβανε το υπέροχο αυτό θέαμα.
«Εκείνο το θέαμα άλλαξε τη ζωή μου. Ήταν ένα είδος εξερεύνησης του άγνωστου. Αν και έχω περάσει μεγάλο μέρος της ζωής μου σε εξωτερικούς χώρους, εκείνη ήταν η πρώτη φορά που συνειδητοποίησα ότι πρέπει να κοιτάξω στον ουρανό» λέει ο Μπέι.
Η εικόνα αυτή του έφερε στη μνήμη αναμνήσεις της παιδικής του ηλικίας, όταν ξάπλωνε στην αγκαλιά της γιαγιάς του και κοιτούσε τα αστέρια πάνω από τα σιτοχώραφα στο χωριό του στην επαρχία Σαντόνγκ της ανατολικής Κίνας.
«Στην πατρίδα μου η οικονομική ανάπτυξη έχει βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο, δυστυχώς όμως η ανάπτυξη αυτή επέφερε μεγάλη ρύπανση. Είναι δύσκολο πια να δούμε τα αστέρια» λέει.
Μετά την ημέρα που συνόδευσε τους εμπειρογνώμονες, ο Μπέι άρχισε να οδηγεί σε σκοτεινά μέρη έναστρες βραδιές για να απολαύσει το μεγαλείο των αστεριών και τότε συνέλαβε την ιδέα να συμπεριλάβει στις περιηγήσεις του και μία «αστρονομική ενότητα».
«Εάν οι τουρίστες από οικονομικά ανεπτυγμένες περιοχές απολαμβάνουν τις έναστρες νύχτες του Θιβέτ, αυτό είναι υπέροχο» λέει χαρακτηριστικά.
Πλέον διδάσκει στους τουρίστες πώς να αναγνωρίζουν τους αστερισμούς, να τραβούν φωτογραφίες και να λένε τις ιστορίες πίσω από τα αστέρια.
Αυτός και οι συνεργάτες του είναι ιδιοκτήτες ενός μικρού ξενοδοχείου στη Λάσα με θέμα την αστρονομία. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να παρατηρούν το φεγγάρι και τους πλανήτες με τηλεσκόπια από την ταράτσα το ξενοδοχείου.
Ο Κου Γουέν, μηχανικός στο πλανητάριο του Πεκίνου, βοήθησε τον Σιάο Μπέι να προωθήσει τις αστρονομικές δραστηριότητες στο Θιβέτ. Λέει ότι το Θιβέτ με το υψηλό υψόμετρο, την έλλειψη ατμοσφαιρικής ρύπανσης και ισχυρού φωτισμού και το όμορφο τοπίο, αποτελεί έναν διεθνή πόλο έλξης για την παρατήρηση των αστεριών.
Καθώς οι Κινέζοι γίνονται πλουσιότεροι και αγοράζουν κάμερες υψηλής τεχνολογίας και ειδικό εξοπλισμό, η παρατήρηση των αστεριών έχει γίνει πολύ δημοφιλής.
Παραδοσιακά, μόνο υψηλόβαθμοι μοναχοί στο Θιβέτ είχαν τα προσόντα να μελετήσουν την αστρονομία. Έπειτα από μακρόχρονη παρατήρηση των αστεριών πίστευαν ότι τα ουράνια σώματα είχαν μυστηριώδεις επιρροές στη γη.
Οι δραστηριότητες του Σιάο Μπέι προσελκύουν όμως και απλούς Θιβετιανούς. Μόλις έβαλε το τηλεσκόπιο κοντά στο σπίτι του δεκάδες άνθρωποι τον περικύκλωσαν για να τον δουν έκπληκτοι να παρατηρεί το φεγγάρι μέσα από το τηλεσκόπιο. Η γοητεία των αστεριών είναι μοναδική.
Στα τέλη του 2016 ο Σιάο Μπέι συνόδευσε μία ομάδα Βρετανών κινηματογραφιστών οι οποίοι ήθελαν να φωτογραφίσουν τον έναστρο ουρανό στη λίμνη Γιάμντροκ. Το πολικό κρύο όμως που επικρατούσε ανάγκασε τους Βρετανούς να σταματήσουν. Όταν όμως εμφανίσθηκε ένας μετεωρίτης, όλοι σηκώθηκαν όρθιοι και πηδούσαν από τη χαρά τους.
Ο Στάνλει Τσόου και η σύζυγός του, κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ, έρχονται στο Θιβέτ με έναν αξιοζήλευτο φωτογραφικό εξοπλισμό για να φωτογραφίσουν το διάστημα.
«Στο Χονγκ Κονγκ δεν υπάρχει ούτε κατά διάνοια αυτή η δυνατότητα. Δεν μπορούμε να δούμε τόσα αστέρια» λένε με μία φωνή και οι δύο.
Ο Ντενγκ Τζούντζιε, φοιτητής από τη νότια επαρχία της Κίνας Γκουανγκντόνγκ, υπέστη την ασθένεια του υψόμετρου μόλις έφθασε στο Θιβέτ. Όταν όμως είδε τα αμέτρητα αστέρια στον ουρανό αισθάνθηκε, όπως λέει, να καθαρίζει η ψυχή του.
Από την πλευρά του ο Σιάο Μπέι λέει ότι η παρατήρηση των αστεριών και η αναγνώριση του μεγέθους του σύμπαντος ηρέμησε την ευερέθιστη προσωπικότητά του και τον έκανε να θέλει να μάθει περισσότερα.
Στην περιοχή ήδη έχουν φτιαχτεί παρατηρητήρια για την προσέλκυση τουριστών.
«Η ανακούφιση από τη φτώχεια εξαρτάται από την εκπαίδευση. Ένας λαός δεν έχει μέλλον εάν ανησυχεί μόνο για τα γήινα», λέει τοπικός αξιωματούχος, σύμφωνα με δημοσίευμα του Xinhua που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο καθαρός έναστρος ουρανός του Θιβέτ είναι πολύτιμος και για τους επιστήμονες. Επιστήμονες στην Κίνα σχεδιάζουν να κατασκευάσουν στην περιοχή το μεγαλύτερο οπτικό τηλεσκόπιο.
Η Κίνα πρέπει να εκμεταλλευθεί το γεωγραφικό πλεονέκτημα της «Οροφής του Κόσμου» για να κατασκευάσει μία αστρονομική βάση εδώ, λέει ο Σούε Σουιτζιάν, αναπληρωτής διευθυντής των Εθνικών Αστρονομικών Παρατηρητηρίων της Κίνας.