Νόμο ο οποίος ενισχύει τις κυρώσεις εναντίον του χρηματοοικονομικού τομέα του Ιράν, υπέγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο ο Ομπάμα υπέγραψε από τη Χαβάη, όπου βρίσκεται για τις χριστουγεννιάτικες διακοπές του, αυτό το νόμο για τη χρηματοδότηση του υπουργείου Άμυνας με 662 δισεκατομμύρια δολάρια, όμως εξέφρασε τις έντονες επιφυλάξεις του για κάποια άρθρα που υιοθέτησε το Κογκρέσο και τα οποία ενισχύουν τη δικαιοδοσία του αμερικανικού στρατού σε υπόπτους για τρομοκρατία και περιορίζουν την εξουσία του προέδρου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Οι νέες κυρώσεις εναντίον του Ιράν έχουν στο επίκεντρό τους την κεντρική τράπεζα της χώρας με στόχο να μειώσουν τα κέρδη της Τεχεράνης από την εξαγωγή πετρελαίου. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει το δικαίωμα να παγώνει τα περιουσιακά στοιχεία οποιουδήποτε χρηματοοικονομικού οργανισμού έχει συναλλαγές με την Κεντρική Τράπεζα του Ιράν στον τομέα του πετρελαίου.

Όπως δήλωσαν πάντως ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι η Ουάσινγκτον συνεργάζεται με τους ξένους εταίρους της ώστε να διασφαλιστεί ότι αυτές οι κυρώσεις θα μπορέσουν να ισχύσουν χωρίς να επηρεάσουν την παγκόσμια αγορά ενέργειας.

«Το γεγονός ότι υποστηρίζω αυτό το νόμο ως σύνολο δεν σημαίνει ότι συμφωνώ με όλα όσα περιλαμβάνει», δήλωσε ο Ομπάμα, καθώς χαρακτήρισε προβληματικούς τους περιορισμούς που τίθενται στη μεταφορά κρατούμενων από την αμερικανική φυλακή στο Γκουαντάναμο και την αξίωση ο πρόεδρος να ενημερώνει το Κογκρέσο προτού μοιραστεί ορισμένες πληροφορίες με τη Ρωσία.

Σύμφωνα με το νόμο όσοι είναι ύποπτοι ότι σχετίζονται με την αλ Κάιντα και συνωμοτούν ή σχεδιάζουν επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ παραπέμπονται σε στρατοδικεία και όχι σε πολιτικά δικαστήρια. Πάντως ο πρόεδρος των ΗΠΑ διατηρεί το δικαίωμα να ασκεί βέτο σε αυτή την πολιτική.

Το μέτρο αυτό δεν αφορά Αμερικανούς πολίτες, όμως επιτρέπει στο Ανώτατο Δικαστήριο και στον εκάστοτε πρόεδρο των ΗΠΑ να αποφασίσουν αν οι Αμερικανοί που συνδέονται με την αλ Κάιντα μπορούν να κρατούνται επ’ αόριστον χωρίς δίκη.

Ο νόμος αυτός θα καταστήσει πιο δύσκολο το κλείσιμο της φυλακής του Γκουαντάναμο στην Κούβα, καθώς παρατείνει την απαγόρευση χρήσης των πόρων του Πενταγώνου για την κατασκευή σε αμερικανικό έδαφος κέντρων κράτησης για τους κρατούμενους του Γκουαντάναμο.

Εξάλλου ο νόμος απαγορεύει τη χρήση δημόσιων πόρων για τη μεταφορά κρατούμενων από το Γκουαντάναμο σε αμερικανικό έδαφος, ώστε η κυβέρνηση να αναγκάζεται να τους δικάζει σε στρατοδικεία και όχι σε πολιτικά δικαστήρια.

Η κυβέρνηση του Ομπάμα είχε απειλήσει ότι θα ασκήσει βέτο στο νόμο εξαιτίας των προβλέψεων για τους υπόπτους για τρομοκρατία, όμως τελικά ανακοίνωσε ότι την ικανοποίησαν οι τροποποιήσεις που έγιναν.

Χθες Σάββατο ο Ομπάμα είχε δηλώσει ότι θα υπογράψει το νόμο διότι είναι απαραίτητος για τη χρηματοδότηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ στο εξωτερικό, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για την εθνική ασφάλεια.