Οι δράστες των επιθέσεων στη Βαρκελόνη και το Καμπρίλς, από τις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 14 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 130, σχεδίαζαν «μια επίθεση πολύ μεγαλύτερου εύρους», υποστήριξε σήμερα ο εκπρόσωπος της καταλανικής αστυνομίας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
«Προετοίμαζαν μία ή περισσότερες επιθέσεις. Η έκρηξη στο Αλκανάρ επέτρεψε να αποφύγουμε (…) επιθέσεις πολύ μεγαλύτερου εύρους», είπε ο Ζουζέπ Λουίς Τραπέρο, αναφερόμενος στο περιστατικό που σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης σε ένα σπίτι σε αυτήν την πόλη που απέχει 200 χιλιόμετρα νοτίως της Βαρκελώνης.
Οι ένοικοι του σπιτιού, σύμφωνα με την αστυνομία, κατασκεύαζαν έναν εκρηκτικό μηχανισμό. Από την έκρηξη αυτή σκοτώθηκε ένας άνθρωπος, όπως αναφέρει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Οι τρεις από τους υπόπτους που έχουν συλληφθεί μέχρι τώρα είναι Μαροκινοί ενώ ένας τέταρτος που έχει τεθεί επίσης υπό κράτηση είναι Ισπανός. Είναι ηλικίας μεταξύ 21-34 ετών και κανείς τους δεν έχει ποινικό μητρώο που να σχετίζεται με τρομοκρατική δράση.
Η αστυνομία διευκρίνισε ότι ακόμη δεν έχει ταυτοποιήσει τον οδηγό του βαν που παρέσυρε τους πεζούς στο κέντρο της Βαρκελώνης και κατόπιν διέφυγε από το σημείο με τα πόδια. Είναι πιθανόν αυτός ο άνθρωπος να είναι μεταξύ των πέντε που σκοτώθηκαν στο παραλιακό θέρετρο Καμπρίλς τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, όμως ακόμη τίποτα δεν είναι βέβαιο.
Οι ισπανικές αρχές δέχθηκαν σήμερα τα πυρά της κριτικής από σοκαρισμένους κατοίκους της Βαρκελώνης και τουρίστες επειδή δεν προστάτευσαν την πιο διάσημη λεωφόρο της πόλης από μια φονική επίθεση με βαν.
Κάτοικοι και εργαζόμενοι δήλωσαν πως φοβούνταν από καιρό πως η περιοχή θα αποτελούσε στόχο επιθέσεων και διερωτήθηκαν γιατί οι αρχές της πόλης και η αστυνομία δεν είχαν εγκαταστήσει μόνιμα κολώνες ή άλλα εμπόδια για να αποτρέψουν το ενδεχόμενο επίθεσης με οχήματα εναντίον περαστικών.
Άλλοι είπαν πως οι αρχές πρέπει να εξισορροπήσουν τις ανάγκες για ασφάλεια με την προστασία του τουρισμού –ενός τομέα που είναι ευαίσθητος στην αύξηση της εμφανούς αστυνομικής παρουσίας– και τη διατήρηση του τρόπου ζωής των κατοίκων.
Οι δημοτικές αρχές της Βαρκελώνης ανέφεραν πως επιπλέον αστυνομικοί είχαν ήδη αναπτυχθεί στη Ράμπλας πριν από τις χθεσινές επιθέσεις και πως τα μέτρα ασφαλείας είναι συνεχώς υπό αναθεώρηση.
«Πρακτικά ήταν αναπόφευκτο να συμβεί εδώ, ιδίως ύστερα από αυτό που συνέβη στη Νίκαια», δήλωσε ο Γκαμπριέλ Ραμπάρτε, 50 ετών, φρουρός ασφαλείας σε ένα εμπορικό κέντρο σε απόσταση μερικών μέτρων από τη Ράμπλας. «Θα έπρεπε να είχαν βάλει μερικές (κολώνες) εκεί ή κάτι.»
Η Γκάλι Μπάτατ, 24 ετών, μια Αμερικανίδα που ζει κοντά στην περιοχή και βρισκόταν μερικούς δρόμους παρακάτω από το σημείο των επιθέσεων, είπε πως παρατήρησε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν υπήρχαν κολώνες στη Ράμπλας και σε άλλες περιοχές που θα ήταν πιθανοί στόχοι επίθεσης με αυτοκίνητο.
Οι ισπανικές αρχές είχαν τοποθετήσει προηγουμένως τσιμεντένια εμπόδια για να προστατεύσουν ευαίσθητες περιοχές και η Βαρκελόνη είχε εφαρμόσει προσωρινά τέτοια μέτρα σε ορισμένες κεντρικές λεωφόρους στη διάρκεια των εορτασμών του Νέου Έτους.
Η πόλη είχε απαγορεύσει επίσης στα μεγάλα φορτηγά να εισέρχονται σε κεντρικές περιοχές εκείνη την περίοδο, όπως και η Μαδρίτη. Οι αρχές εγκατέστησαν μεγάλες τσιμεντένιες ζαρντινιέρες κοντά στην κεντρική πλατεία Πουέρτα ντε Σολ της Μαδρίτης στη διάρκεια της νύχτας μετά την επίθεση στη Βαρκελόνη.
Ο Χοσέ Μόγια, που εργάζεται σε ανθοπωλείο στη Ράμπλας στη Βαρκελόνη τα τελευταία 30 χρόνια και ο πάγκος του γλίτωσε μόλις από την επίθεση με το βαν, δήλωσε σήμερα πως η αστυνομία έπρεπε να είχε σκεφθεί περισσότερο πώς θα προστάτευε την περιοχή.
«Λέγαμε πάντα πως η Ράμπλας είναι εύκολος στόχος», είπε. «Αυτό που συνέβη είναι μια φρικώδης πράξη. Δεν λέω ότι είναι λάθος της αστυνομίας (…) (αλλά) δεν ξέρω, ίσως να μην μπορείς να τοποθετήσεις κολώνες, αλλά αν είμαστε σε αυξημένο συναγερμό, θα μπορούσαν να υπήρχαν βαν της αστυνομίας που να στέκουν εκεί και να μπλοκάρουν τον δρόμο. Κάτι τέτοιο θα είχε σώσει ζωές.»
Οι αρχές στην Καταλονία δήλωσαν πως επιθέσεις όπως οι χθεσινές είναι δύσκολο να αποτραπούν.
«Η απόλυτη ασφάλεια είναι αδύνατη, θα σήμαινε ότι θα απεμπολούσαμε την ελευθερία μας και θα κλεινόμασταν στα σπίτια μας», δήλωσε η δήμαρχος της Βαρκελώνης Άντα Κολάου μιλώντας στην καταλανική τηλεόραση.
«Το να έχεις 100% έλεγχο στα διάφορα σημεία που θα μπορούσαν να είναι στόχοι σε μια μεγάλη και διεθνή πόλη όπως η Βαρκελώνη είναι αδύνατο», είπε.
«Καταλαβαίνω τη διαμάχη, αλλά δεν είναι πρακτικό (…) δεν μπορούμε να γεμίσουμε τη Βαρκελόνη κολώνες», είπε ο Χόακιμ Φομ, υπουργός Εσωτερικών της Καταλονίας, στο ισπανικό ραδιόφωνο.