Οι Ισπανοί αστυνομικοί προσπαθούν σήμερα να ακολουθήσουν τα ίχνη των κινήσεων των δραστών των επιθέσεων που έβαψαν στο αίμα την Βαρκελώνη και την Καταλονία καθώς προκάλεσαν 13 νεκρούς και περισσότερους από 100 τραυματίες ορμώντας εναντίον του πλήθους με τα οχήματά τους.
Πριν ανατείλει ο ήλιος, πέντε «ύποπτοι ως τρομοκράτες» σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας στο θέρετρο Καμπρίλς, 120 χλμ. νότια της Βαρκελώνης. Τρεις άλλοι έχουν συλληφθεί σε δύο άλλες τοποθεσίες της Καταλονίας, σύμφωνα με τις αρχές όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Οι ερευνητές υποθέτουν πως όλοι συνδέονται με την επίθεση που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στη Βαρκελόνη και την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, η οποία έχει ήδη αναλάβει την ευθύνη για παρόμοιες επιθέσεις στη Νίκαια, στο Λονδίνο και στο Βερολίνο.
Ένα μικρό λευκό κλειστό φορτηγό κατέβηκε ολοταχώς την κεντρική αλέα των Ράμπλας, μιας λεωφόρου που έσφυζε από τουρίστες, θερίζοντας κατά δεκάδες περαστικούς και πέφτοντας πάνω σ’ ένα περίπτερο εφημερίδων.
Ο οδηγός διαφεύγει
Ο οδηγός κατέβηκε από το όχημα και διέφυγε τρέχοντας χωρίς να πει ούτε λέξη και η αστυνομία δεν έχει ανακοινώσει πως τον εντόπισε.
Ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζεμόν δήλωσε σήμερα πως η αστυνομία εξακολουθεί να καταζητεί τον οδηγό και πως δεν έχει στη διάθεσή της στοιχεία «για τις δυνατότητές του να βλάψει».
«Το ξέρουμε, το έδειξαν ότι η βούλησή τους είναι να κάνουν κακό», συνέχισε ο επικεφαλής της καταλανικής κυβέρνησης προσθέτοντας πως «τις επόμενες ώρες θα υπάρξουν αποτελέσματα», δεδομένης της «δουλειάς που κάνει η αστυνομία».
Ο απολογισμός είναι βαρύς: 13 νεκροί και περισσότεροι από 100 τραυματίες και μπορεί να αυξηθεί, προειδοποίησε ο περιφερειακός υπουργός Εσωτερικών της Καταλονίας Ζοακίμ Φορν.
«Είδα τέσσερις ή πέντε ανθρώπους καταγής και άλλοι προσπαθούσαν να τους συνεφέρουν. Υπήρχε πολύ αίμα», αφηγήθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Λίλι Σούτιον, μια ολλανδή τουρίστρια.
Ο Τομ Γκέλερ αφηγήθηκε στο ραδιόφωνο του BBC πως είδε το όχημα να κατεβαίνει με ταχύτητα τη λεωφόρο. «Δεν επιβράδυνε καθόλου. Έπεφτε κατ’ ευθείαν πάνω στο πλήθος στην καρδιά των Ράμπλας», είπε.
Οι αρχές δεν είχαν ακόμη ολοκληρώσει την καταγραφή των θυμάτων, που ανήκουν σε τουλάχιστον 24 διαφορετικές εθνικότητες, σύμφωνα με την υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, όταν λίγο μετά τα μεσάνυχτα σήμανε ο συναγερμός στο Καμπρίλς. Ένα Audi A3 ανέπτυξε ταχύτητα στην οδό κατά μήκος της προκυμαίας χτυπώντας περαστικούς.
Το αυτοκίνητο έπεσε πάνω σ’ ένα όχημα των Mossos d’ Esquadra, της καταλανικής αστυνομίας, και ξέσπασε ανταλλαγή πυρών, σύμφωνα με την περιφερειακή κυβέρνηση. Όταν η επιχείρηση έλαβε τέλος, «πέντε ύποπτοι τρομοκράτες» ήταν νεκροί και ένας αστυνομικός και έξι πολίτες τραυματίες, ένας από τους οποίους σε κρίσιμη κατάσταση.
Οι ζώνες εκρηκτικών που φορούσαν οι «ύποπτοι τρομοκράτες» που σκοτώθηκαν στο Καμπρίλς ήταν ψεύτικες, δήλωσε στον ραδιοσταθμό Onda Cero ο επικεφαλής του περιφερειακού υπουργείου Εσωτερικών της Καταλονίας Ζοακίμ Φορν.
«Βρισκόμαστε στην οδό της προκυμαίας. Ακούσαμε κρότους και σκεφτήκαμε, “πρέπει να είναι πυροτεχνήματα”, αλλά ήταν πυροβολισμοί», αφηγήθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μάρκελ Αρτάμπε, 20 ετών, ο οποίος εργάζεται σ’ ένα εστιατόριο του Καμπρίλς. Αφηγήθηκε πως είδε καταγής μια ξένη, που φαινόταν να έχει τραυματισθεί στο κεφάλι και οι φίλοι της καλούσαν σε βοήθεια.
Οι Mossos d’ Esquadra ανακοίνωσαν τη νύκτα πως συνέλαβαν έναν τρίτο άνδρα στο Ριπόλ, σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων βόρεια της Βαρκελόνης, όπου ένας Μαροκινός, ο Ντρις Ουκαμπίρ, είχε ήδη συλληφθεί.
Ένας άλλος ύποπτος, γεννημένος στη Μελίγια, έναν ισπανικό θύλακο στο Μαρόκο, συνελήφθη σε απόσταση 200 χλμ. νοτίως της Βαρκελώνης, μετά την έκρηξη που σημειώθηκε χθες το βράδυ σ’ ένα σπίτι, για τους ενοίκους του οποίου η αστυνομία πιστεύει πως ετοίμαζαν έναν εκρηκτικό μηχανισμό.
Εμπειρία τρομοκρατίας
Η Ισπανία, τρίτος τουριστικός προορισμός στον κόσμο, είχε μέχρι τώρα αποφύγει τις επιθέσεις των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους που είχαν πλήξει άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως το Παρίσι ή οι Βρυξέλλες.
Όμως στη Μαδρίτη είχαν πραγματοποιηθεί οι πιο αιματηρές ισλαμιστικές επιθέσεις που έχουν γίνει ποτέ στην Ευρώπη: στις 11 Μαρτίου 2004, βόμβες είχαν εκραγεί σε αμαξοστοιχίες, με αποτέλεσμα τον θάνατο 191 ανθρώπων. Την ευθύνη είχε αναλάβει μια οργάνωση της Αλ-Κάιντα.
Αυτή η τραυματική εμπειρία και ο μακροχρόνιος αγώνας της εναντίον των τρομοκρατικών επιθέσεων των βάσκων αυτονομιστών της ETA, ώθησαν την Ισπανία να ενισχύσει τις υπηρεσίες πληροφοριών της και να εφαρμόσει μια πολιτική προληπτικών συλλήψεων υπόπτων για τζιχαντισμό.
Η Καταλονία είναι, μαζί με τη Μαδρίτη και τους ισπανικούς θυλάκους της Θέουτα και της Μελίγια στο Μαρόκο, ένας από τους τόπους στους οποίους συγκεντρώνονται ριζοσπαστικοποιημένοι ισλαμιστές.
Περισσότεροι από το ένα τρίτο των καταδικασθέντων για δραστηριότητες που σχετίζονται με την τζιχαντιστική τρομοκρατία κατοικούσαν στην Καταλονία, έναντι 35,4% στην περιοχή της Μαδρίτης, σύμφωνα με μια έκθεση του ινστιτούτου Real Instituto El Cano.
Οι αντιδράσεις αγανάκτησης για την τρομοκρατική επίθεση είναι πολλές.
«Δεν θα μας τρομοκρατήσουν. Όλη η Ισπανία είναι στη Βαρκελόνη. Οι Ράμπλας θα ανήκουν και πάλι σε όλον τον κόσμο», δήλωσε ο βασιλιάς Φελίπε 6ος σε μήνυμά του από τα ανάκτορα.
Ο μονάρχης πρόκειται να συμμετάσχει στις 12:00 (τοπική ώρα, 13:00 ώρα Ελλάδας) στη Βαρκελόνη στην τήρηση ενός λεπτού σιγής σε αλληλεγγύη με τα θύματα της επίθεσης.
Ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι μετέβη στην πρωτεύουσα της Καταλονίας, η περιφερειακή κυβέρνηση της οποίας επιδιώκει την απόσχισή της από την Ισπανία.
«Μας ενώνει ο πόνος. Αλλά μας ενώνει κυρίως η βούληση να βάλουμε τέλος σ’ αυτή την τρέλα και σ’ αυτή τη βαρβαρότητα», δήλωσε στην τηλεόραση και ανακοίνωσε τριήμερο εθνικό πένθος από σήμερα.
Η Βαρκελώνη κινητοποιήθηκε αμέσως. Οι εργαζόμενοι στην ασφάλεια του αεροδρομίου τερμάτισαν μια απεργία, τα ταξί μεταφέρουν δωρεάν τους ταξιδιώτες που το χρειάζονται. Εθελοντές έσπευσαν να προσφέρουν αίμα, σε σημείο που οι αρχές ανακοίνωσαν ότι δεν υπάρχει ανάγκη για άλλο.