Ουκ ολίγοι θεωρούν ότι δεν υπάρχει τίποτα που να εξοργίζει τόσο τον γερμανικό λαό όσο η υποψία περί χρηματισμού ενός πολιτικού, μέσω των προνομίων που του παρέχει το αξίωμά του. Ωστόσο, φαίνεται ότι η γερμανική κοινωνία έρχεται στην παρούσα φάση να καταρρίψει την παραπάνω διαπίστωση, καθώς βάσει δημοσκόπησης το 70% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της παραμονής του Κρίστιαν Βουλφ στην προεδρία, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι το 49% θεωρεί θεμιτό να δέχεται ένας πρωθυπουργός από έναν φίλο του επιχειρηματία ένα προσωπικό δάνειο.
Πρόκειται για ένα ποσό ύψους 500.000 ευρώ το οποίο ο Βουλφ φέρεται να έλαβε με ευνοϊκότατους όρους για την αγορά σπιτιού, από τη σύζυγό του φίλου του επιχειρηματία Εγκον Γκίρκενς. Η «συναλλαγή» έγινε το 2008 όταν ο νυν πρόεδρος της Γερμανίας ήταν ακόμα πρωθυπουργός της Κάτω Σαξονίας.
Όπως αναφέρει το «Έθνος», ο ίδιος παραδέχθηκε ότι ήταν λάθος του το γεγονός ότι απέκρυψε την «ειδική» σχέση του με την οικογένεια Γκίρκενς, παρότι είχε δεχθεί σχετικές ερωτήσεις στο τοπικό Κοινοβούλιο, ενώ την Πέμπτη αναγκάστηκε να ζητήσει δημοσίως συγνώμη. Στα χνάρια της «ανεκτικής» κοινωνίας φαίνεται ότι βαδίζει και η Ανγκελα Μέρκελ.
Η Γερμανίδα καγκελάριος επέλεξε μεσούσης της σκανδαλολογίας να πραγματοποιήσει περιοδεία στο Κόσοβο, όπου βρίσκονται ακόμη περίπου 1.200 Γερμανοί στρατιώτες, εξακολουθώντας με αυτήν τη στάση της να στηρίζει τον άνθρωπο που η ίδια κατ’ ουσίαν διόρισε πριν από 18 μήνες στην προεδρία. Το μήνυμά της είναι σαφές: «Κράτα γερά, Κρίστιαν», επισημαίνει η ηλεκτρονική έκδοση του «Spiegel», τονίζοντας ότι η Μέρκελ απεύχεται το ενδεχόμενο παραίτησης του Βουλφ, καθώς μια τέτοια ενέργεια θα οδηγούσε στη διαδικασία ορισμού νέου προέδρου, μια εξέλιξη που δεν αποκλείεται να πυροδοτούσε μεγάλες εντάσεις στον κυβερνητικό συνασπισμό.
Καθημερινά αντικρίζουν το φως της δημοσιότητας όλο και περισσότερες λεπτομέρειες για τους στενούς δεσμούς του νυν προέδρου με ορισμένους εκ των πιο ισχυρών εκπροσώπων της γερμανικής οικονομικής αφρόκρεμας.
Τον Ιανουάριο του 2010, ο 52χρονος Βουλφ είχε δεχτεί επικρίσεις από τον Τύπο επειδή πέρασε κάποιες ημέρες των Χριστουγέννων στο εξοχικό του επιχειρηματία φίλου του Εγκον Γκίρκενς στις ΗΠΑ, καθώς και ότι είχε δεχτεί δωρεάν αναβάθμιση στην πρώτη θέση για την πτήση του. Επρόκειτο για προσφορά της γερμανικής Air Berlin, ωστόσο ο νόμος απαγορεύει στα μέλη της κυβέρνησης της Κάτω Σαξονίας να δέχονται δώρα των οποίων η αξία υπερβαίνει τα 10 ευρώ.
Μπορεί η πλειονότητα των ΜΜΕ αλλά και ορισμένοι βουλευτές να τον καλούν να παραιτηθεί, ωστόσο ο Βουλφ επιδεικνύει μια αξιοζήλευτη ιώβειο υπομονή, υιοθετώντας τη ρήση «Στου κρεμασμένου το σπίτι δεν μιλάνε για σχοινί»… Γιατί; Επειδή ο ίδιος ήταν αυτός που δεν επέδειξε στο παρελθόν ευαισθησία απέναντι σε πολιτικούς αντιπάλους του που είχαν βρεθεί σε παρόμοια, δυσχερή θέση. Ηταν το 1999 όταν ο τότε πρωθυπουργός της Κάτω Σαξονίας, Γκέρχαρντ Γκλογκόφσκι (SPD), βρέθηκε στο στόχαστρο εξαιτίας του ότι είχε δεχτεί από τοπικά ζυθοποιία να σερβίρουν δωρεάν μπίρα στους προσκεκλημένους της γαμήλιας δεξίωσής του.
Για κατηγορίες μείζονος πολιτικής βαρύτητας είχε κάνει τότε λόγο ο Βουλφ, επισημαίνοντας, ότι «η προσωπική αποδοχή ενός πλεονεκτήματος υπό τη μορφή της πληρωμής ενός ταξιδιού αναψυχής από μια επιχείρηση της Κάτω Σαξονίας δεν είναι συμβατή με το πρωθυπουργικό αξίωμα», εξαναγκάζοντάς τον σε παραίτηση.
Μύδρους εξαπέλυσε και κατά του πρώην καγκελαρίου, Γκέρχαρντ Σρέντερ, όταν το 2006 έγινε γνωστό ότι ο τελευταίος αποδέχτηκε την πρόταση της εταιρείας Gaz¬prom, να αναλάβει θέση συμβούλου, την ίδια ώρα που αντίκριζε το φως της δημοσιότητας η είδηση ότι είχε προηγηθεί κατά τη διάρκεια της θητείας του στην καγκελαρία, συναφθείσα συμφωνία συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών.
Ο τότε πρωθυπουργός της Κάτω Σαξονίας, Βουλφ, είχε δηλώσει μεταξύ άλλων ότι «θα έπρεπε να απαγορεύεται σε μέλη της κυβέρνησης να αναλαμβάνουν δραστηριότητες σε μια εταιρεία λίγο μετά τη λήξη της θητείας τους, όταν μάλιστα η εταιρεία αυτή είχε συνεργασία κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας των πρώτων». Προ διετίας αναγκάστηκε η τότε υπουργός Υγείας, Ούλα Σμιτ (SPD), να λογοδοτήσει επειδή χρησιμοποίησε το υπηρεσιακό της αυτοκίνητο για να πάει διακοπές.