Ο ιστότοπος WikiLeaks ανακοίνωσε σήμερα ότι δημοσιοποίησε 71.000 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου -που είχαν κλαπεί ακριβώς πριν από τον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών- από στελέχη του κόμματος του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, του «Δημοκρατία Εμπρός» (REM), το οποίο με τη σειρά του διαμήνυσε ότι «θα ενημερώσει τη δικαιοσύνη» για την υπόθεση.
Στην ανακοίνωσή του ο ιστότοπος υποστηρίζει ότι κατάφερε να ελέγξει την αυθεντικότητα μόνο των 21.000 μηνυμάτων (των αποκαλούμενων «MacronLeaks»). Θεωρεί όμως ότι και τα υπόλοιπα «στη συντριπτική πλειοψηφία τους» είναι αυθεντικά.
Όπως μετέδωσε το AFP, τα μηνύματα αυτά είχαν αναρτηθεί στο διαδίκτυο πριν από τον δεύτερο γύρο των εκλογών αλλά μέχρι τώρα ήταν πολύ δύσκολο για τους χρήστες να τα εντοπίσουν και να τα διαβάσουν. Ο WikiLeaks τα έβαλε σε μια βάση δεδομένων και πρόσθεσε μια μηχανή αναζήτησης ώστε να γίνουν προσβάσιμα στο ευρύτερο κοινό.
Στην ανακοίνωσή του το REM υπογραμμίζει ότι, εκ πρώτης όψεως, πρόκειται για τα ίδια μηνύματα που είχαν κλαπεί από χάκερ στις 5 Μαΐου. «Υπό το πρόσχημα του νεωτερισμού, ο WikiLeaks απλώς επαναλαμβάνει στον ιστότοπό του την επιχείρηση αποσταθεροποίησης που οργανώθηκε τον Μάιο», υποστηρίζει το κόμμα. Καλεί επίσης τους χρήστες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί γιατί στα αυθεντικά έγγραφα προστέθηκαν και πολλά πλαστά.
Το REM «θα ενημερώσει τις εισαγγελικές αρχές για αυτή τη νέα δημοσίευση, στο πλαίσιο της μήνυσης που έχει ήδη καταθέσει και ερευνάται», συνεχίζει το κόμμα.
Η πρώτη διαρροή έγινε πολύ αργά για να επηρεάσει τις εκλογές, εν μέρει επειδή τότε η εκλογική επιτροπή προειδοποίησε ότι ήταν ποινικό αδίκημα να αναδημοσιευτούν λεπτομέρειες από αυτά τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου πριν από την ψηφοφορία. Γαλλικές εφημερίδες που τα ερεύνησαν από τότε ανέφεραν ότι δεν βρήκαν κάποιο στοιχείο που να παραπέμπει σε σκάνδαλο.
Ο WikiLeaks δεν διευκρίνισε πώς απέκτησε τα μηνύματα αυτά. Επικαλέστηκε όμως το σχόλιο ενός κυβερνητικού αξιωματούχου, αρμόδιου σε θέματα κυβερνοασφάλειας, που φέρεται να είπε ότι η διαρροή ήταν έργο ενός «μεμονωμένου προσώπου», απορρίπτοντας προφανώς την πιθανότητα εμπλοκής κάποιου κράτους. Το επιτελείο του Μακρόν είχε κατηγορήσει «ρωσικά συμφέροντα» για παλαιότερες προσπάθειες παρέμβασης στην προεκλογική εκστρατεία. Το Κρεμλίνο πάντως διαψεύδει ότι ευθύνεται η Μόσχα για τέτοιες ενέργειες.
Οι γαλλικές δυνάμεις επιβολής του νόμου και οι υπηρεσίες πληροφοριών δεν έχουν κατηγορήσει επισήμως κανέναν για τις κυβερνοεπιθέσεις στην προεκλογική εκστρατεία.