Επίσημα ανέλαβε από σήμερα τα καθήκοντά του ο νέος συντηρητικός πρόεδρος της Ουγγαρίας Παλ Σμιτ.

Κατά τη διάρκεια της τελετής ο νέος πρόεδρος δήλωσε πως για όσο καιρό κρατάει τα ινία της διακυβέρνησης της χώρας θα φροντίσει η χώρα να υιοθετήσει νόμους οι οποίοι θα υπηρετούν το λαό.

Να σημειώσουμε ότι η εκλογή του έγινε από το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας στις 29 Ιουνίου.

Στην τελετή δεν παρευρέθησαν η σοσιαλιστική αντιπολίτευση και ο απερχόμενος πρόεδρος Λάζλο Σόλιομ

Ο Παλ Σμιτ είχε ξεκινήσει τη σταδιοδρομία του στον πρωταθλητισμό κατακτώντας, ως μέλος της εθνικής ομάδας Ουγγαρίας, δύο φορές χρυσό μετάλλιο στην ξιφασκία στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1968 και 1972.

Αργότερα συνέχισε ως υφυπουργός Αθλητισμού.

Στην απόφασης της τότε κομμουνιστικής κυβέρνησης,για μποϊκοτάρισμα των Ολυμπιακών Αγώνων του Λος Αντζελες το 1984, από την Ουγγαρία και άλλες χώρες του Συμφώνου της Βαρσοβίας, ο Παλ Σμιτ δεν συμμετείχε, λόγω απουσίας του στο εξωτερικό.

Το γεγονός αυτό, του εξασφάλισε μια μακρά σταδιοδρομία, τόσο στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, όπου είναι μέχρι σήμερα διευθυντής πρωτοκόλλου, όσο και στην Ουγγρική Ολυμπιακή Επιτροπή της οποίας πρόεδρος διατελεί ήδη από το 1989.

Από τις πρώτες δεξιές κυβερνήσεις, ο Παλ Σμιτ είχε αποσταλεί ως πρέσβης της Ουγγαρίας στη Μαδρίτη για να βρεθεί το 1998 ως υποψήφιος της Ενωσης Νεαρών Δημοκρατών του Βίκτορ Ορμπάν, στην οποία ανήκει ως μέλος από το 1993 για το αξίωμα του δημάρχου Βουδαπέστης και να ηττηθεί από τον φιλελεύθερο, μέχρι σήμερα δήμαρχο της πρωτεύουσας, Γκάμπορ Ντέμσκι.

Στη συνέχεια, ο Παλ Σμιτ εκλέχτηκε υπαρχηγός του Ορμπάν στο κόμμα και αργότερα ευρωβουλευτής στις Βρυξέλλες και να αναλάβει, τελευταία, για σύντομο διάστημα, πρόεδρος του Κοινοβουλίου, μετά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές του Απριλίου.

Για τους επικριτές του, ο νέος πρόεδρος ως έμπιστος του νέου πρωθυπουργού θεωρείται πλήρως αφοσιωμένος στον Βίκτορ Ορμπάν, του οποίου, όπως τονίζουν, θα στηρίξει πλήρως την, ούτως ή άλλως αυταρχική και εύκολη – λόγω της συνταγματικής πλειοψηφίας των δύο τρίτων – διακυβέρνηση του.