Τα ιταλικά συνδικάτα ζητούν από την κυβέρνηση του Μάριο Μόντι να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες με στόχο την αύξηση των αποδοχών των έκτακτων εργαζομένων. Ο γραμματέας του συνδικάτου Cisl Ραφαέλε Μπονάνι μιλώντας σε εκπομπή του δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου Raitre δήλωσε ότι «προκαλεί την υπουργό εργασίας Έλσα Φορνέρο να συζητήσει με ποιο τρόπο μπορούν να αυξηθούν οι αποδοχές των έκτακτων εργαζομένων και να στηριχθούν με φορολογικά κίνητρα, για να βοηθηθούν πραγματικά οι νέοι».
Η υπουργός Εργασίας απάντησε άμεσα στον Μπονάνι τονίζοντας ότι «σε γενικές γραμμές είναι αλήθεια ότι θα έπρεπε να αυξηθούν οι αποδοχές αυτές διότι είναι, πράγματι, υπερβολικά χαμηλές και η κυβέρνηση το γνωρίζει. Πρόκειται για ανισότητα που δημιουργήθηκε τα τελευταία δεκαπέντε με είκοσι χρόνια».
Στο μεταξύ συνεχίζεται η σύγκρουση της υπουργού Εργασίας με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις σε ότι αφορά την μεταρρύθμιση του νόμου που προβλέπει μέχρι σήμερα ότι οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων άνω των 15 εργαζομένων μπορούν να απολύονται μόνο με εύλογη αιτία.
Η Φορνέρο τόνισε ότι «η αντίδραση των συνδικάτων, την ανησυχεί, τόσο για τον ίδιο της τον εαυτό αλλά ιδίως για ολόκληρη την χώρα». Η υπουργός πρόσθεσε ότι «η παρέμβασή της ήταν μια γενικότερη έκκληση υπέρ του διαλόγου, αφού δεν αναφέρθηκε ποτέ άμεσα στον συγκεκριμένο νόμο. Αν κάποιος τις εκλαμβάνει αλλιώς, είναι δικό του θέμα».
Η γραμματέας του μεγαλύτερου ιταλικού συνδικάτου Cgil, Σουζάνα Καμούσο απάντησε όμως ότι «ο νόμος που απαιτεί εύλογη αιτία για τις απολύσεις είναι ένας κανόνας που αποτελεί ένδειξη πολιτισμού, απαραίτητος για μια πραγματικά δημοκρατική χώρα».
Ο γραμματέας του συνδικάτου Cisl Ραφαέλε Μπονάνι προσθέτει ότι «πρόκειται για μια εγγύηση που συμβάλλει στο να μην γίνονται καταχρήσεις από μέρους της εργοδοσίας. Αν θιγεί, θα κινδυνεύσει η κοινωνική συνοχή και η ιταλική κοινωνία μπορεί να κατακερματιστεί».
«Είμαι απόλυτα ανοικτή στο διάλογο, αλλά θέλω να είναι σαφές ότι τα σημερινά δεδομένα πρέπει να αλλάξουν», δήλωσε τέλος η Φορνέρο.