Δραματικές είναι οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην Ισπανία, καθώς στο όριο της φτώχειας ζει πλέον το 22,5% των πολιτών, δηλαδή περίπου 10.350.000, με εισόδημα που δεν ξεπερνά τα 500 ευρώ τον μήνα, ενώ το 4,34% ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, με μηνιαίο εισόδημα, που δεν ξεπερνά τα 300 ευρώ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ισπανικού οργανισμού κατά της φτώχειας και της κοινωνικής απομόνωσης, (EAPNES).

Όπως επισημαίνει η ισπανική εφημερίδα El Pais, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, το όριο της φτώχειας καθορίζεται από το εισόδημα, όταν αυτό είναι κάτω από το 60% του μέσου μισθού μιας χώρας.

Την ίδια ώρα, δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του EAPNES για το 2012. «Δεν μπορεί η κυβέρνηση να στοχεύει μόνο στη μείωση των εξόδων, πρέπει να ενισχύσει τα εισοδήματα, ώστε να ανακάμψει η οικονομία» επισημαίνει στην El Pais, ο διευθυντής του EAPNES, Carlos Susías.

Ωστόσο, σήμερα η Ισπανία βρίσκεται σε ένα σπιράλ ύφεσης, από το οποίο δύσκολα μπορεί να βγει. Επομένως, κατά τον κ. Susias, «δεν μπορούμε να δούμε με αισιοδοξία το 2012».

Σύμφωνα με τον EAPNES, η νέα κυβέρνηση καθώς και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει πλέον να επεξεργαστούν πολιτικές για τους λιγότερο ευνοημένους, αλλά ταυτόχρονα να ενισχύσουν τον τομέα της απασχόλησης για όλους. Υπενθυμίζεται ότι η ανεργία στην Ισπανία ξεπερνά πλέον το 23%, που αποτελεί το χειρότερο ποσοστό σε όλη την Ε.Ε.